Kvinna talar vid podiet, EU och svenska flaggan i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– För att framtidssäkra behöver Sverige säkra baskraft. Det är här kärnkraft kommer in som fossilfri och planerbar baskraft, säger energi- och näringsminister Ebba Busch under en pressträff. Foto: Christine Olsson/TT

Regeringen: Staten ska låna för att bygga ny kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna lagförslag för att finansiera utbyggnad av ny kärnkraft.

I förslaget ska staten låna pengar som sedan ska lånas vidare till de aktörer som vill bygga kärnkraftverk.

– Det handlar om ett begränsat stöd motsvarande fyra storskaliga reaktorer, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) beskrev på torsdagen regeringens besked om finansiering av ny kärnkraft som ett tydligt svar på att Sverige ska vara en stark kärnkraftsnation.

– För att framtidssäkra behöver Sverige säkra baskraft. Det är här kärnkraft kommer in som fossilfri och planerbar baskraft.

Samtidigt är det ett faktum att en utbyggnad av kärnkraften kommer kräva mycket kapital, vilket kan bromsa de aktörer som kan vara intresserade.

Därför ska staten ta upp lån för att låna vidare till de bolag som vill bygga nya reaktorer. Lånet ska börja betalas tillbaka när kärnkraftverket är färdigbyggt och i drift.

Stödet uppgår till motsvarande fyra reaktorer

– Det handlar om ett avgränsat stöd på 5000 MW, motsvarande fyra storskaliga reaktorer. Med tillgång till den låga svenska statslåneräntan kan man göra detta mycket billigare än med ren marknadsfinansiering, säger Niklas Wykman.

Kostnaden för fyra reaktorer har beräknats till minst 400 miljarder kronor där staten skulle stå för 300 miljarder, i form av lån.

Wykman uppger att det i lagförslaget man nu går fram med även ingår ett prissäkringsavtal.

– Det syftar till att den som producerar ska vara garanterad en minsta ersättning för elen man levererar. Det är finansiellt konstruerat så att det inte ska påverka incitamenten att producera. Det ska inte heller påverka det vanliga marknadspriset som konsumenter och företag möter.

Risken ska delas

Det ska även ingå en mekanism där risk och vinst ska delas mellan staten och bolag som vill bygga kärnkraft.

– Om det här blir mycket dyrare eller svårare än man kunnat förutse så ska vi inte bli utan baskraft utan då finns det en justeringsmekanism som gör att projekten ändå kan leverera vidare, säger Wykman, som också beskriver andra delen av justeringsmekanismen:

– Om det visar sig att det här gick smidigt och därmed att vinstnivån blir högre då ska givetvis skattebetalarna kunna få tillbaka det. Vi får en kostnad här och nu men det handlar om att få ner finansieringskostnaden och pengarna ska återbetalas.

Niklas Wykman uppger att intresserade aktörer kan lämna ansökningar om att bygga kärnkraft från 1 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.