Nu halveras antalet nationella prov i gymnasiet – för att minska stressen som lärare och elever känner. Arkivbild. Foto: TT

Regeringen halverar antalet nationella prov

Publicerad

Antalet nationella prov i gymnasiet ska halveras nästa år, det har regeringen beslutat. De inledande proven tas bort i matte, svenska och engelska. På det här sättet vill man minska stressen för eleverna och belastningen på lärarna.

I dag har man sex obligatoriska prov i gymnasiet, i engelska, svenska och matematik. Från årsskiftet kommer man att ta bort de tre inledande proven, i praktiken blir det alltså en halvering.

Nationella prov i de högsta, avslutande kurserna kommer fortfarande att vara obligatoriska. Vilken nivå som är den avslutande beror på vilket program och inriktning eleven läser.

”Fått signaler från lärare och elever”

Förändringen gäller de högskoleförberedande programmen.

– Det är helt enkelt för att vi har fått väldigt mycket signaler om att lärarna har en mycket pressad arbetssituation, och att många elever är väldigt stressade. Med de signalerna så har vi bestämt oss för att vi ska minska på antalet obligatoriska nationella prov, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Det här innebär dock ingen garanti för färre prov. De inledande proven blir nämligen frivilliga. Det betyder att skolan kan välja att ändå ha proven kvar. Enligt regeringen ska skolor kunna fortsätta att använda proven ”som ett kvalitativt stöd för betygssättning och för att bidra till en ökad likvärdighet över landet”.

Gäller inte komvux

Skolans rektor avgör om skolan ska använda ett frivilligt prov eller inte, men om man väljer att ha proven så gäller beslutet alla elever som läser kursen.

Finns det inte en risk för att det blir olika nivå på undervisningen och olika resultat ifall en del skolor väljer att behålla proven och en del tar bort dem?

– Vi kommer att ha koll på om det skulle bli systematiska avvikelser. Jag vet att våra skolmyndigheter kommer att följa det här noga, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Om skolan väljer att använda de frivilliga proven så ska de hanteras och arkiveras på samma sätt som de obligatoriska. Förändringarna gäller inte inom komvux.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.