En person står vid ett podium under en presskonferens, klädd i en blå kavaj. Bakgrunden består av svenska och europeiska flaggor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se och hör klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) om regeringens förslag till förändringar i strandskyddet. Foto: Regeringskansliet

Regeringen luckrar upp strandskyddet

Uppdaterad
Publicerad

Tidöpartierna luckar nu upp strandskyddet. Det ska hävas för små sjöar och smala vattendrag, föreslår regeringen i en lagrådsremiss.

– Småföretagande och landsbygdens utveckling har hämmats av ett allt för strikt och långtgående strandskydd, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på en pressträff.

Regeringen och Sverigedemokraterna presenterar nu en första lagrådsremiss om lättnader i strandskyddet.

Strandskyddet ska slopas för insjöar som ”uppgår till en hektar eller mindre” och vattendrag vars bredd är två meter eller smalare”, heter det i promemorian.

Klimat- och miljöministern menar att privatpersoner, landsbygden och företag har behövt göra stora uppoffringar för att säkra strandskyddets syfte, att trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtliv.

”Mer sunt bondförnuft”

Tidöpartierna kallar förändringen för en ”liberalisering av strandskyddslagstiftningen”.

– För många av dem som bor nära vatten har strandskyddet inneburit en kännbar inskränkning av friheten, säger Pourmokhtari.

– Strandskyddets syften kvarstår, men tyngdpunkten i avvägningen ska förskjutas till fördel för mer frihet, förtydligar hon.

Medverkade på pressträffen gjorde även partisekreterare Karin Enström (M), infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) och Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för SD.

– Det blir lite mer sunt bondförnuft, säger Carlsson.

Negativa konsekvenser för djur och natur

Förändringarna har varit på tapeten en längre tid. Motståndare har kallat det för en inskränkning i allemansrätten med negativ påverkan på djurliv och natur samt kritiserat det för att det ökar svårigheterna för Sverige att leva upp till klimatmål.

Klimat- och näringslivsdepartementet själva skriver i promemorian: ”Enskilda som inte äger eller på annat sätt har rådighet över en strandfastighet där det generella strandskyddet inte längre gäller riskerar att påverkas negativt av förslagen.”

Vidare medges det att förslagen väntas få ”negativa konsekvenser för livsvillkoren för djur- och växtlivet på land och i vatten”.

Remissen skickas till Lagrådet på måndagen. Lagen föreslås träda i kraft den 1 juni 2025.

I Regeringskansliet bereds utredningsdirektiv för fortsatta reformer på området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.