– Alltför många lärare som undervisar invandrarbarn i svenska saknar utbildning för det, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP). Foto: TT

Regeringen miljardsatsar på undervisning för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Offensiven för att höja resultaten i skolan efter Pisa-chocken fortsätter. Nu vill regeringen satsa 1,8 miljarder under nästa mandatperiod på utbyggd svenskundervisning för elever med utländsk bakgrund.

– En nyanländ elev ska få ytterligare över 400 svensklektioner de första åren i Sverige, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Regeringen lägger in ännu en växel i det politiska racet om skolan. Nu handlar det om att öka antalet lektioner i svenska för nyanlända elever och andra elever med utländsk bakgrund.

De ska få tre svensklektioner mer i veckan under de fyra första åren i Sverige, från och med nästa år. Totalt kostar satsningen 720 miljoner under nästa mandatperiod.

– Ska man kunna lära sig resten av ämnena i skolan måste man först behärska svenska. Sen är det helt avgörande för integrationen i Sverige att man kan språket, säger Jan Björklund.

Misslyckats med stöd

Dessutom vill ubildningsministern höja elevernas resultat i svenska genom bättre kvalitet på undervisningen. Genom ett statsbidrag på totalt 700 miljoner under fyra år ska kommunerna bland annat fortbilda fler lärare i svenska som andraspråk.

– Alltför många lärare som undervisar invandrarbarn i svenska saknar utbildning för det. Det är ett helt annat yrkesuppdrag än att undervisa svenska elever i svenska, säger Jan Björklund.

Att kommunerna hittills misslyckats med att ge nyanlända elever tillräckligt med stöd blir tydligt när man ser till hur många som är behöriga till gymnasiet. Bara 52,1 procent av de som kommit till Sverige efter skolstart fick i våras tillräckliga betyg, jämfört med 91 procent bland dem med svenska föräldrar.

Fortsätter ”följa John”

I regeringens satsning ingår även en kartläggning av nyanlända elevers kunskap.

– Nu kommer det många invandrarelever från länder där skolsystemet varit sönderslaget. Därför måste vi noggrannare kartlägga vilken kunskap varje enskild elev har så att man kan börja på rätt nivå, säger Jan Björklund.

Regeringens satsning är delvis en fortsättning på partiernas ”följa John-lek” i skolfrågan. I höstas vek Socialdemokraterna 100 miljoner för 2014 till skolor med de största behoven. Både regeringen och Socialdemokraterna vill locka duktiga lärare till skolor med tuffast förutsättningar genom ett lönelyft på 5000 kronor i månaden.

– Man ska utannonsera de här tjänsterna så att skolor med de största utmaningarna kan välja och vraka bland duktiga lärare, säger Jan Björklund.

Inget svar från S ännu

Stefan Löfven framhåller att Socialdemokraternas lönelyft omfattar 600 lärare jämfört med regeringens 175. Men hur S kommer att svara på regeringens paket om 1,8 miljarder för mer och bättre svenskundervisning kan S-ledaren inte svara på idag. Deras skuggbudget presenteras i slutet av april. 

– Vi vet inte vad vi kommer behöva under nästa mandatperiod. Men jag vet att vi kommer att ha mer resurser för svensk välfärd eftersom vi inte prioriterar skattesänkningar.

Att både finansminister Anders Borg (M) och Fredrik Reinfeldt (M) slagit fast att det inte finns utrymme för skattesänkningar under nästa mandatperiod, köper inte Stefan Löfven.

– Alla regeringspartier har förslag på fortsatta skattesänkningar och bråkar nu om huruvida man ska sänka skatten 2015 eller vänta till 2017, säger han.

Regeringens satsningar

                                                                   2015 2016 2017 2018

Utökad undervisningstid i svenska                 120 120 240 240

Totalt 720 miljoner

Statsbidrag för bättre resultat i svenska         150 200 200 150

Totalt 700 miljoner

Kunskapskartläggning                                      90 90 90 90

Totalt 360 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.