Var fjärde år granskar FN situationen för mänskliga rättigheter i alla medlemsstater. I slutet av januari kommer Sverige att granskas och det är inför den granskningen som regeringen har skickat in ett underlag där det framkommer hur Sverige jobbar för att förbättra situationen för mänskliga rättigheter i landet. Men det underlaget visar en falsk bild, menar Civil Rights Defenders.
– Syftet med underlaget är att ge en bild av situationen för mänskliga rättigheter i Sverige, men det gör inte regeringen utan man listar en massa åtgärder som gjorts de senaste fyra åren, säger människorättsjuristen Johanna Westeson på Civil Rights Defenders.
– Rapporten analyserar inte varför människor utsätts för kränkningar eller om åtgärderna är effektiva. Rapportern målar upp en bild av att regeringen är handlingskraftig, säger hon.
Inte ett ord om romregistret
Johanna Westeson lyfter fram flera punkter i rapporten som hon är kritisk till.
– Stycket om romer innehåller inte ett enda ord om en av de största skandalerna som berört gruppen nämligen Skånepolisens register. Man viftar bort kritik om afrosvenskars situation. Rapporten tar upp lagstiftningen om hatbrott, men missar helt att tillämpningen av lagen är undermålig, säger hon.
Regeringens underlag viktigt
Johanna Westeson tycker att det är synd att Sverige inte tar chansen att få en ordentlig genomlysning av situationen för de som utsätts för diskriminering. För även om andra organisationer bidrar med egna rapporter så är regeringens underlag det viktigaste.
– Det hade varit på sin plats att Sverige hade varit mer ärlig och skrivit om rasism och strukturell diskriminering. Den bilden man får nu är att regeringen inte tar problemen på allvar.
Margot Wallström ansvarig
Rapporten är en tillbakablick över de fyra senaste åren, vilket innebär att den behandlar läget under den förra regeringen. Men eftersom det är tjänstemän på utrikesdepartementet som skrivit rapporten och är det den nuvarande utrikesminister Margot Wallström som är ansvarig för innehållet.
– Hade den nuvarande regeringen tyckt att rapporten var bedrövlig så hade den kunnat jobba dag och natt och skrivit en ny, säger Johanna Westeson.
Annika Söder, kabinettsekreterare på utrikesdeprartementet skriver i ett mejl att synpunkterna från bland andra Civil Rights Defenders välkomnas.
– Rapporten, som sammanställdes av flera olika departement under den förra regeringen, kommer att följas av en utfrågning av Sverige. Utfrågningen kommer att ske i januari 2015 i FN i Genève. Innan det mötet kommer vi att bjuda in organisationer till samtal och dialog. Mötet är ett led i den regeringens ambition att politiken ska vara folkligt förankrad eftersom en bra dialog med civilsamhället är avgörande för oss.