Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mattias Bäckström Johansson (SD) och Maria Malmer Stenergard (M) om skälen till skärpningen. Foto: Henrik Gustafsson Nicander / TT

Regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med skärpta krav för anhöriginvandring

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med förslaget om skärpta krav för anhöriginvandring. Bland annat begränsas möjligheter till uppehållstillstånd av humanitära skäl.

– Regeringen anser att det är en rimlig utgångspunkt att den som vill återförenas med sina anhöriga i Sverige också ska kunna försörja dem, säger Maria Malmer Stenergard (M).

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard och Mattias Bäckström Johansson, partisekreterare för Sverigedemokraterna, presenterade på torsdagen lagrådsremissen om skärpta krav för anhöriginvandring.

Regeringen går där vidare med en rad punkter som syftar till att minska invandringen till Sverige och få till en stramare migrationslagstiftning, enligt överenskommelsen i Tidöavtalet.

– Även om andelen asylsökande som söker sig till Sverige har minskat tar Sverige fortfarande emot fler asylsökande per capita än många andra länder i Europa, däribland våra nordiska grannländer, säger Maria Malmer Stenergard.

”Rimlig utgångspunkt”

Bland annat föreslås åldersgränsen höjas för när uppehållstillstånd på grund av anknytning får vägras från 18 till 21 år, vilket motsvarar den högsta åldersgränsen som tillåts inom EU-rätten. Det försörjningskrav som gäller som huvudregel vid anhöriginvandring ska också tillämpas i avservärt fler fall när anknytningspersonen är alternativt skyddbehövande jämfört med i dag, enligt Malmer Stenergard.

– Regeringen anser att det är en rimlig utgångspunkt att den som vill återförenas med sina anhöriga i Sverige också ska kunna försörja dem, säger hon.

Humanitära skäl begränsas

Samtidigt föreslås möjligheter till uppehållstillstånd av humanitära skäl att begränsas. Det innebär att möjligheten att bevilja barn och vissa vuxna uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande skäl tas bort.

”Barn ska i stället få beviljas uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter även om omständigheterna inte har samma allvar och tyngd som krävs för vuxna”, enligt förslaget.

Även bestämmelsen om att tremånadersfristen för kvotflyktingar ska räknas från inresan i Sverige föreslås tas bort.

– Förslaget syftar till att bland annat minska antalet asylsökande som ska söka sig till Sverige, men även skapa bättre förutsättningar för ett bra mottagande på sikt och en fungerande integration, säger Mattias Bäckström Johansson om lagrådsremissen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.