Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Min uppgift är att säkerställa leverans från regeringen”, säger SD:s Gustav Gellerbrant (höger i bild). Se hur partiets makt fungerar i svensk politik. Foto: Caisa Rasmussen/TT, SVT

Bakom kulisserna i Tidösamarbetet: Frågorna där SD pressar regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Med tjänstemän i regeringskansliet kontrollerar SD regeringens politik – från Tidöavtal till färdiga förslag. Men i flera frågor har olika viljor i regeringskansliet lett till svåra förhandlingar: arbetskraftsinvandring, reduktionsplikt och anhöriginvandring.

SVT Nyheter har som första redaktion släppts in på ett möte med Sverigedemokraternas samordningskansli. Det blir en inblick i hanteringen av flera av de frågor där SD och regeringspartierna har olika syn. Som arbetskraftsinvandringen.

I Tidöavtalet står det att lönenivån ska motsvara medianlönen, i dagsläget 33 200 kronor i månaden. Liberalerna har velat se att till exempel säsongsanställda bärplockare och vårdpersonal ska undantas från kravet.

Tuffa förhandlingar

Enligt uppgift har man nu hittat en gemensam linje och tilläggsdirektiven till en utredning om arbetskraftsinvandring väntas komma inom kort. Men scenerna på mötet vittnar om tuffa förhandlingar som pågått sedan åtminstone början av februari då frågan hissades till cheferna för partiernas respektive samordningskansli. 

– Det kärvar, vi har lite olika ingångar, bekräftade Johan Pehrson i Ekots Lördagsintervju i förra veckan.

SD: Oro för kvotering inom public service

Ett annat tvisteämne på området invandring är tidsplanen för propositionen gällande en stramare anhöriginvandring. Tidöavtalet säger ”skyndsamt”. Men i propositionsförteckningen är lagförslaget planerat först till i höst.

– Det är under förhandling när den proppen kommer. ”Propplistan” kom runt nyår men kan förändras, säger Erik Larsson, SD:s representant i styrgruppen för migration.

En annan fråga på hans bord är utredningen inför ett nytt sändningstillstånd för public service. Vid mötet säger Larsson att han är nöjd med det mesta han läst av direktiven, men att SD vill ha en tydlig skrivning om att speglingsuppdraget, alltså hur Sverige representeras, ska utredas. Anledningen: oro för kvotering.

– Det kan vara att man räknar folk på ett sätt som blir otäckt i längden, och det är en farhåga. Naturligtvis är vi som parti motståndare till kvotering, säger Larsson.

Utredningen väntas även den komma i närtid.

Synen på reduktionsplikten splittrar

En trätofråga där olikheterna spelats ut i det offentliga är synen på reduktionsplikten. Tidöpartierna har enats om att sänka reduktionsplikten till EU:s lägstanivå, vilket enligt SD:s tolkning innebär noll. I SVT Rapport i tisdags sa klimatminister Romina Pourmokhtari (L):

– Den nivån är just nu under förhandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.