– Uppgifterna kom i kväll, så vi måste sätta oss ned och analysera vad som egentligen sagts och vad det betyder för Sveriges vidkommande. Vi är fast beslutna att göra allt för att överenskommelsen mellan Sverige, Finland och Turkiet ska förverkligas, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Strömmer uttrycker förståelse för att koranbränningen av många upplevs som kränkande. Han menar dock att avvägningen inte står mellan yttrandefrihet och Natomedlemskap – även om Turkiet vill se det så.
Var det rätt av svenska myndigheter att ge Rasmus Paludan tillstånd att demonstrera och bränna koranen?
– Det är inte en fråga som regeringen rår över. Det är polisen som fattar beslut lokalt och man gjorde bedömingen att bevilja tillstånd och då gäller det.
”Inte spiken i kistan”
Enligt SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén har Erdogan aldrig tidigare låtit så här oresonlig – ett budskap som dock i första hand är riktat till väljarna på hemmaplan:
– Lyssnar man på honom ordagrant så stänger han inte dörren helt. Det är alltså inte spiken i kistan, men ett bakslag.
Efter den turkiske presidentens utspel mot Sverige meddelade USA:s utrikesdepartement att Sverige och Finland båda är redo att gå med i Nato. Det säger talespersonen Ned Price, enligt Reuters.
Angående koranbränningen i Stockholm säger Price att det är ”djupt respektlöst” att bränna heliga skrifter och att saker kan vara hemska men ändå lagliga.