Samtliga riksdagspartier vill höja pensionerna men man har inte kunnat enas om hur det ska gå till.
Nu har regeringen tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet enats om ett nytt brett förslag tillsammans med Centerpartiet.
– Det kommer innebära en rejäl förstärkning av pensionen för de som behöver det bäst, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi på en pressträff.
Olika förslag
Två huvudförslag har hittills legat på bordet. Regeringens förslag, som stöttas av V och MP, handlade om ett så kallat garantitilläg på 1 000 kronor skattefritt till de med lägst inkomstgrundad pension. Man ville också utreda en så kallad ”gas i pensionssystemet”
Högeroppositionen, bestående av M, KD, SD och L, har i stället föreslagit en höjd garantipension på 600 kronor i kombination med ett bostadstillägg och sänkt skatt för alla pensionärer.
Därtill har ytterligare förslag, initierat av Centerpartiet, presenterats som en slags kompromiss.
Finansutskottet möts
Nu har alltså regeringen enats med V, MP och C om ytterligare ett nytt kompromissförslag som enligt socialförsäkringsminsitern innebär en ”förstärkning av de lägsta pensionerna” men också” ytterligare reformer inom pensionsområdet” (se hela förslaget i faktarutan).
Förslaget presenterades i pensionsgruppen under måndagsförmiddagen men kort därefter meddelade oppositionen (M, SD, KD och L) att man säger nej till det nya budet.
– Vi ser att den satsning som vi gör omfattar alla Sveriges pensionärer och är ett bättre förslag. Därför kommer vi att stå fast vid det, säger moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Fakta: Det nya förslaget
1. Garantipensionen höjs permanent, från och med augusti 2022. Höjningen sker med 1 000 kronor vilket ger en ny garantinivå på 9 779 kronor för ensamstående, enligt 2022 års priser. Höjningen ska betalas ut snarast möjligt, och retroaktivt om det inte är möjligt med utbetalning från augusti. Följdjusteringar görs inom bostadstillägg samt övriga regelverk som ex för socialtjänstavgifter med ambitionen att nivåhöjningen får avsedd effekt. Förslaget bedöms kosta drygt 4 000 miljoner kronor under 2022.
2. En utredning tillsätts skyndsamt med syfte att snarast möjligt föreslå en så kallad gas i pensionssystemet. Utredningen ska vidare analysera nivån på förskottsräntan och återkomma med förslag på eventuella justeringar. En utredning ska vidare tillsättas för att närmare se över änkepensionen.
3. Utanför pensionsgruppens mandat åtar sig regeringen att remittera ett förslag om en ytterligare förstärkning av det förstärkta jobbskatteavdraget för personer över 65 år som jobbar från 1 januari 2023 med en offentligfinansiell effekt på 800 miljoner kronor. Det ger en person med en lön över 25 000 kronor i månaden 500 kronor i månaden i skattesänkning. Syftet är att kompensera personer som väljer att förlänga arbetslivet ytterligare.
4. Bostadstillägget höjs från och med augusti 2022. Konsumtionsstödet i bostadstillägget höjs med 100 kronor på hushållsnivå. Förslaget bedöms öka utgifterna för bostadstillägget med ungefär 200 miljoner kronor 2022.
Källa: Regeringskansliet