Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gunnar Strömmers (M) svar på SVT:s reporters fråga om anonyma vittnen. Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen vill införa anonyma vittnen nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och SD går vidare med lagförslaget om anonyma vittnen, trots kritik från Lagrådet.

Vittnen ska kunna höras anonymt både under förundersökning och i domstol – men det väntas bara ske i undantagsfall.

Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår att det under vissa omständigheter ska gå att vittna anonymt, under förundersökningar och i brottmål i domstol.

Det meddelar justitieminister Gunnar Strömmer (M) och representanter från de övriga regeringspartierna samt Sverigedemokraterna på en pressträff.

– Syftet med reformen är att stärka skyddet för vittnen och bryta tystnadskulturen runt de kriminella gängen, säger Adam Marttinen (SD) på en pressträff.

Ska endast användas i undantagsfall

Enligt regeringen ska systemet med anonyma vittnen enbart användas i undantagsfall och ska främst bli aktuellt vid allvarlig gängrelaterad brottslighet.

Det ska finnas en ”påtaglig” risk för att vittnet eller anhöriga utsätts för allvarlig brottslighet. Brottet som vittnet ska höras om måste även motsvara minst två års fängelse.

I våras sade Lagrådet nej till förslaget och ansåg att mervärdet med anonyma vittnen framstod som ”mycket begränsat”.

Har fått skarp kritik

Förslaget har även fått skarp kritik av både Domstolsverket och Justitieombudsmannen, som varnade för ett skadat förtroende för rättsväsendet.

Justitieminister Gunnar Strömmer säger på pressträffen att man tar Lagrådets synpunkter på största allvar och därför nu går fram med ett delvis justerat förslag.

– En given utgångspunkt i vårt förslag är att den tilltalade ska ha möjlighet att ta del av all den bevisning som en domstol lägger till grund för sitt avgörande, säger Strömmer.

Väntas träda i kraft efter årsskiftet

Både åklagare, misstänkta och tilltalade ska kunna ansöka om att höra ett vittne anonymt och ansökan ska prövas av domstol.

Lagrådet befarade i våras att förslaget skulle ge människor felaktiga förväntningar om att få vittna anonymt. Regeringen ger därför Brottsoffermyndigheten i uppdrag att informera om det nya systemet, så att det inte leder till ”orealistiska förväntningar”.

Regeringen snabbar samtidigt på lagen och föreslår att den ska träda i kraft den 1 januari 2025. Det är tre månader tidigare än vad utredningen föreslog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.