• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Regeringen: bilbrännare ska straffas hårdare

Uppdaterad
Publicerad

Hårdare straff, snabbare lagföring, tydligare påföljder men också brottsförebyggande åtgärder och bättre stöd för dömda att återetableras i samhället – det är andemeningen i regeringens förslag för att komma tillrätta med bilbränderna, som presenterades under en presskonferens idag.

– Jag är förmodligen som de flesta andra i det här landet, rätt förbaskat trött på alla de här ligisterna och deras meningslösa förstörelselustar. Det kan finnas sociala förklaringar, men kan aldrig någonsin ursäkta ett sådant beteende, och den enskilde har alltid ett ansvar. Man kan välja att sätta fyr på en bil, men man kan också välja att inte göra det, säger justitieminister Morgan Johansson (S). 

Regeringen vill nu att det ska gå snabbare att lagföra personer och överväger därför att inrätta jourdomstolar eller särskilda snabbspår för vissa brott.  

Bilbränderna i Malmö

– När det gäller unga som begår brott är det särskilt viktigt att man får en snabb respons, säger Johansson men understryker att snabba processer inte får äventyra rättssäkerheten.  

Skärpta straff  

Regeringen vill också se över straffen för skadegörelse. Lättare vandalisering rubriceras i regel som skadegörelse av normalgraden och straffas med böter eller fängelse i upp till ett år.  Här vill man helt slopa böterna och så att straffet istället blir fängelse. När det gäller grov skadegörelse – som bilbränder i regel rubriceras till –  är ministraffet i dag fängelse i 14 dagar upp till fyra år. Detta vill man skärpa till fängelse i sex månader upp till sex år. 

Under åren har det upprepade gånger rapporteras om hur räddningstjänst hindras från att arbeta på grund av våld eller hot om våld. Regeringen vill nu se över om det behövs ett utökat skydd för tjänstemän inom utryckningsyrken, samt skärpa straffen för den som attackerar blåljuspersonal.  

– Det ska vara tydligt att det väntar tuffa straff för den som ger sig på den som är satt att hjälpa andra, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).  

Skärpta påföljder för ungdomsbrottslighet 

Likaså så vill regeringen skärpa påföljderna för ungdomsbrott. På förslag från den förra regeringen ligger redan idén om att införa kontaktskyldighet och ungdomsövervakning. Det innebär att en dömd brottsling kan beläggas med utegångsförbud under exempelvis helger och kvällar, något som upprätthålls med hjälp av elektronisk fotboja och anmälan hos kontaktperson.   

Regeringen vill också se över den idag snåriga lagstiftningen som reglerar kameraövervakning så att det ska bli lättare att kunna kameraövervaka särskilt brottsutsatta platser.  

– Det ger en förebyggande effekt och att det blir lättare att utreda fallen, säger Johansson.  

Brottsförebyggande åtgärder  

Bortsett från de rent repressiva åtgärderna vill regeringen också satsa på brottförebyggande åtgärder. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) ska få uppdraget att kartlägga kriminalitet och parallella samhällsstrukturer i utsatta områden och ta fram åtgärdergärder mot det. Där till ska en utredning tillsättas om så kallade inslussningsgrupper – som ska göra det möjligt för de som avtjänat sitt straff att komma tillbaka in i samhället genom utbildning och jobb.

Ökad polisnärvaro 

Ökad polisär närvaro finns också med i regeringens förslag. Polisens Nationella operativa avdelningen (NOA) tar fram en samlad lägesbild av bilbränderna och hitintill har polisen prioriterat 14 socialt utsatta områden. Exempel är norra Botkyrka i Stockholm, där den polisära närvaron ökats med 50 procent. 

– Tanken är att detta ska fortsätta. Vi ska frigöra resurser och sätta dem där den polisiära närvaron gör störst nytta, säger Ygeman.  

Färre bilbränder över tid 

Bara mellan den 1 juni och mitten på augusti har närmare 300 bilar brunnit i sydsvenska städer. Men trots de många bränderna har bilbränderna i Malmö minskat under de senate sju åren. Ygeman tillägger att det är oklart var siffran hamnar efter 2016 års slut. 

Antal bilbränder i sommar

(1 juni 2016 till 16 augusti 2016)

Stockholm: 134

Malmö: 108

Göteborg: 43

Källa: Räddningstjänsten Syd, Räddningstjänsten Storgöteborg och Storstockholms Brandförsvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränderna i Malmö

Mer i ämnet