Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Foto: TT

Regeringen: Skärp kraven på arbetslösa invandrare

Uppdaterad
Publicerad

Människor som invandrat till Sverige och i dag är arbetslösa bör tvingas att flytta dit jobben finns. Det är ett av flera förslag från regeringen för att få fler invandrare i arbete.

– Som vuxen och frisk måste man vara beredd att flytta dit jobben finns, säger Liberalernas Johan Pehrson till Dagens Nyheter

I intervjun med DN säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) att det krävs rejäla insatser för att bryta det enorma utanförskap som råder i Sverige.

Regeringen har därför beslutat om ett tilläggsdirektiv till en utredning som pågår och som ska titta på hur fler människor kan etableras på arbetsmarknaden.

Det handlar kort om att integrationspolitiken ska bli mer kravbaserad samt att ett större ansvar ska läggas på den enskilda individen.

”Flytta dit jobben finns”

Konkret kan detta handla om att fler arbetslösa måste flytta om de erbjuds ett jobb på en annan plats i Sverige.

– Det är en enorm skillnad på arbetslösheten i till exempel Pajala och i Lessebo. Med detta som bakgrund måste man som vuxen och frisk vara beredd att flytta dit jobben finns. De kraven kommer att växa, säger Johan Pehrson, till DN.

Utredningen väntas presentera sina förslag i januari 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.