Tidsplanen är för snäv för att hinna till 2018, säger civilministern till Ekot. Och stödet är för svagt.
– Jag delar länsstyrelsernas bild att det förslag som ligger på bordet som handlar om att länstyrelserna ska sammanläggas redan 2018 inte ger tillräckligt goda förutsättningar, vad gäller förändringsarbetet. Så vi behöver längre tid på oss, säger Ardalan Shekarabi till Ekot.
Regeringens beställda utredning föreslog att Sverige skulle delas in i sex nya län och landsting. De tre första länen planerades att genomföras inom de tre närmaste åren. Planen var att sammanslagningen av länsstyrelserna skulle påbörjas redan 2018, men det skjuts alltså nu på framtiden. Anledningen är att tidsplanen är för kort, som många länsstyrelser har påpekat.
Kritik i remissinstanser
När förslaget sändes på remiss stötte det direkt på patrull. Flera länsstyrelser var kritiska, särskilt till den korta tidsramen.
”Häpnadsväckande och orimligt” var en kommentar från en länsstyrelse, enligt Ekot.
Sedan tidigare var det planerat att landstingen ska slås ihop 2019 och länsstyrelserna året innan. Det är alltså den första sammanslagningen av länsstyrelserna som nu skjuts på framtiden.
– Länsindelningen skulle bli klar 2018, men nu låter regeringen båda processerna ske parallellt. Det är indelningskommitténs förslag, och nu anpassar sig regeringen efter den. Länsstyrelserna har ju kritiserat att det ska ske redan 2018.
– Det är inget dramatiskt i det, vi anpassar oss efter remissinstanserna, säger Tobias Gerdås, politisk sakkunnig åt Ardalan Shekarabi.
Kritiker nöjd
Jörgen Berglund (M), oppositionsråd i Sundsvall är en av dem som varit kritisk till förslaget om storlän. Han välkomnar att beslutet nu skjuts upp.
– Jag tycker att det är alldeles utmärkt. Det är ju ett toppolitiskt projekt – jag har aldrig träffat någon medarbetare i offentliga sektorn som har efterfrågat det här, säger han.
– Att skapa större regioner behöver absolut inte vara fel – men först måste vi komma fram till vilka problem det är man vill lösa. Här har man börjat tvärtom, säger Jörgen Berglund.