• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Camilla Waltersson Grönvall (M) socialtjänstminister

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi konstaterar att det är dags att förpassa den barn och ungdomsvård som vi idag har till historien och att helt enkelt ta nästa steg” se socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Foto: Per Sjöberg/SVT

Regeringen tillsätter en utredning för att reformera barn- och ungdomsvården

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraterna vill lägga ner Statens institutionsstyrelse, Sis, och införa en helt ny myndighet. Nu tillsätts en särskild utredning.

– När Sis skapades på 90-talet så var det nog få som trodde att vi skulle få se den utveckling som vi fått se, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, och fortsätter:

– Att unga gängkriminella skulle placeras på myndigheten var det nog få som kunde förutspå.

Mycket kritik mot Sis

Statens institutionsstyrelse har fått mycket kritik de senaste åren. Bland annat för förekomst av våld och sexuella övergrepp, bristande säkerhet, att icke våldsbenägna ungdomar placeras tillsammans med grovt kriminella, att lokalerna är dåliga och problem med kompetens och bemanning.

– Det är i grunden fel att unga flickor med självskadebeteende har kunnat placeras tillsammans med unga missbrukare och tungt kriminella som kanske säljer droger, säger ordförande socialutskottet, Christian Carlsson (KD).

Bakgrundskontroller av personal

”Vårdkvaliteten måste förbättras avsevärt” enligt regeringen och Sverigedemokraterna. Från sommaren 2026 ska grovt kriminella 15-17-åringar hamna på särskilda ungdomsfängelser, och då skapas större möjlighet att fokusera på vård av unga som inte dömts för grova brott.

Den nya ungdomsvården ska få en bättre tillsynsfunktion, bättre hantering av rapporterade missförhållanden och personalen ska kontrolleras mer noggrant.

– Det finns ett uppenbart behov av att göra bakgrundskontroller av personal, säger Christian Carlsson.

Utredning välkomnas

Utredningen välkomnas av generaldirektören för Sis, Elisabet Åbjörnsson Hollmark. Hon ser det inte som ett faktiskt nedläggningsbeslut, utan en möjlighet att diskutera vad som behövs för kvalitativ, trygg och säker ungdomsvård.

– I det här läget känner jag också att det är oerhört viktigt att utredningen också tittar på vårdkedjan. För de barn och unga som varit placerade hos oss har stora behov av fortsatta insatser efter de varit hos oss, säger hon.

Utredningen ska vara klar i april 2025 och fram tills dess fortsätter Sis med ett påbörjat utvecklingsarbete.

– Den kritik som riktas mot oss är befogad till delar. Det är därför vi gör utvecklingsarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.