– Kärnkraft är inte förnybar energi utan beroende av ett ändligt material, uran, motiverar vice statsminister Isabella Lövin (MP) beskedet. Foto: TT

Regeringen vill förbjuda uranbrytning

Uppdaterad
Publicerad

Ett förbud mot uranbrytning är att vänta i Sverige, när regeringen i dag kommer att ge Naturvårdsverket i uppdrag att utreda hur ett sådant förbud skulle kunna utformas.

– Kärnkraft är inte förnybar energi, konstaterar vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Naturvårdsverket får i uppdrag att utreda hur ett förbud mot uranbrytning bör utformas. Det meddelar regeringen i dag.

– Det här är resultatet av den breda energiöverenskommelse vi har, med ett mål om 100 procent förnybar energi till år 2040. Kärnkraft är inte förnybar energi utan beroende av ett ändligt material, uran, motiverar vice statsminister Isabella Lövin (MP) beskedet.

LÄS MER: Baylan (S) vill ge snabba energibesked

Och hon konstaterar att kärnkraften ändå håller på att avveckla sig själv i Sverige.

Sverige importerar sitt uran

Kärnkraften stod 2015 för ungefär en tredjedel av elproduktionen i Sverige, men den gjorde det inte med hjälp av svenskt uran, trots att det finns stora tillgångar i landet. I stället importeras reaktorbränslet från Australien, Ryssland, Namibia, Kanada och Kazakstan.

De svenska fyndigheterna är låggradiga och inte ekonomiskt lönsamma att bryta, skriver regeringen i sin skrivelse till Naturvårdsverket.

LÄS MER: Stor besvikelse inom MP efter kärnkraftsuppgörelse

Men uran används också ofta som så kallat ledmaterial när man prospekterar efter andra mineral, till exempel sådana som behövs när man utvecklar grön energi, ny miljöteknik eller miljöuppfinningar. Uranet blir en ”indikatormetall” vid sökningarna. 

Naturvårdsverket ska även utreda följderna av ett förbud av prospektering. Utredningen ska presenteras för regeringen senast 15 september i år.

”Många oroas över prospektering”

– Det finns företag som vill prospektera, och så finns det många människor som är väldigt oroliga över det. Att stugan på landet eller naturområdena ska förstöras för tusentals år framåt. Det blir farliga gruvrester från brytning och vi vill ge den tryggheten att Sverige inte ska ha uranbrytning, säger Lövin.

Och så den politiska frågan: energiöverenskommelsen över blockgränsen för snart ett år sedan fick Moderaterna att den gången konstatera: ”kärnkraften är räddad”, medan miljöpartisterna tryckte på beslutet om att icke-förnybar energi skulle vara borta år 2040.

Nu vill regeringen kunna lägga fram ett förslag redan i år och Lövin säger sig hoppas att Centerpartiet ska rösta för förslaget.

Och just Centerpartiet välkomnar förslaget.

– Vi har länge drivit frågan om att Sveriges energisystem ska vara helt förnybart år 2040, fritt från kärnkraft och uranbrytning. Så sent som 2015 röstade regering ned ett förslag från Centerpartiet om förbud mot uranbrytning så vi välkomnar därför regeringens vändning och ser fram emot ett förslag”, säger Centerpartiets energipolitiska talesperson Rickard Nordin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.