Centerns partiledare i halvkropp tittar snett framåt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska Sverigekursen fungera – hör Johan Pehrson. ”Den ska kopplas till den ersättning du får” Foto: SVT

Regeringen vill införa ”Sverigekurs” för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och SD vill införa en obligatorisk ”Sverigekurs” för nyanlända.

– Du måste få en bra start i Sverige och då gäller det att ha grundläggande kunskaper om det svenska samhället, säger Johan Pehrson (L).

Regeringen har i dag tillsatt en utredning om att införa en ”Sverigekurs” som ska lära nyanlända om det svenska samhällets grundläggande normer och värderingar.

Integrations- och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) säger att kursen bland annat ska lära ut samhällskunskap, yttrandefrihet, jämställdhet, religionsfrihet, barns rättigheter och rättsstatens principer.

– Kommer man till Sverige ska man vara välkommen, men man förväntas att lära sig svenska, och anstränga sig för att förstå de grundläggande svenska värderingarna, säger Pehrson.

Direktivet är att kursen ska omfatta minst 100 timmar, men exakt vad som ska ingå i kursen och hur omfattande kursen ska vara får utredningen visa, menar Pehrson.

Ska vara kopplat till bidrag

I dag finns det redan kurser i samhällsorientering som görs i kommunal regi. Men de är inte obligatoriska och eftersom de saknar en nationell kursplan kan kurserna variera mycket mellan olika kommuner, menar Pehrson. Med den nya Sverigekursen menar Pehrson att man kan få en utbildning som är likadan i hela landet och som även ställer högre krav.

Förslaget är att Sverigekursen ska vara kopplad till bidrag och ersättningar och avslutas med ett prov. Om man inte deltar ska man inte heller få bidrag.

– Det här handlar i grunden om att människor lättare ska kunna starta sina egna liv, komma i jobb och bidra till att bygga Sverige tillsammans som oss andra, säger Pehrson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.