Foto: Marko Säävälä/TT

Regeringen vill skärpa straffet för knivbrott

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill skärpa straffet för knivbrott och göra det möjligt att döma fler för grovt knivbrott.

– Vi inriktar oss på att göra straffskärpningar där det finns risk för att kniven används för våld, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på en pressträff.

Dessutom vill man sätta stopp för användandet av oregistrerade kontantkort.

Det har skett en ökning i antalet knivbrott och regeringen ser en risk för att kriminella övergår till att använda kniv vid grova brott efter att man skärpt straffen för vapenbrott.

Därför går regeringen nu fram med en lagrådsremiss där man föreslår en straffskärpning där maxstraffet för brott av normalgraden ändras från fängelse i sex månader till ett år. För grova knivbrott ska maxstraffet kunna bli fängelse i två år.

Straffen ska skärpas

Regeringen vill även att brottsrubriceringen grovt knivbrott ska utvidgas så att de omfattar fler typer av fall. Till exempel ska brottet anses som grovt om det handlar om knivinnehav i kriminella miljöer, på skolor och på nattklubbar.

Straffskärpningarna förslås börja gälla från den 1 juli i år.

Utöver detta vill regeringen även sätta stopp för användandet av anonyma kontantkort.

I dag finns inget krav på registrering vid köp av kontantkort, vilket enligt Morgan Johansson är en möjlighet som kriminella utnyttjar.

Regeringen föreslår i sin lagrådsremiss att operatören måste registrera abonnenten med namn, adress och personnummer. Det ska även göras en identitetskontroll vid registreringen av ett kontantkort. Detta föreslås börja gälla från den 1 augusti 2022.

Går vidare med preposition

Sedan tidigare har regeringen föreslagit att ta bort förbudet att beslagta meddelanden som skickats mellan en person som är misstänkt för brott och en närstående.

Detta går man nu vidare med i en proposition till riksdagen, meddelar Morgan Johansson.

Det ska också bli möjligt att tvinga en misstänkt att öppna sin mobiltelefon med biometrisk autentisering, till exempel fingeravtryck.

Det blir också möjligt för brottsbekämpande myndigheter att få tillgång till information som är lagrad på externa servrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.