Restauranger och storkök måste till skillnad från livsmedelsbutiker inte redovisa ursprungsland för kött. Det vill regeringen och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ändra på.
– Vi har vid ett flertal tillfällen uppmanat branschen att ta fram en frivillig märkning för restauranger och storkök på samma sätt som man har gjort i dagligvaruhandeln, men det har man inte gjort. Det har hänt väldigt, väldigt lite. Nu är vi less på det här, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till Dagens Nyheter.
Regler om ursprungsmärkning för kött på restauranger måste godkännas av EU-kommissionen. Liknande regler finns i dag i Frankrike och Irland.
Sven-Erik Bucht uppger för DN att skälet till att man vill tvinga restauranger att ursprungsmärka kött är att ge konsumenterna en chans att göra ett medvetet val. Kött som importeras innehåller ofta mer antibiotika och kommer från länder med mindre stränga djurskyddskrav än i Sverige.
När reglerna kommer införas är oklart.