Förslaget om skolpolitisk överenskommelse får blankt nej från allianspartierna och SD. Foto: TT

Regeringens skolinvit ratas

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och hans skolpolitiska ministerkollegor i regeringen uttryckte en önskan om en blocköverskridande överenskommelse kring skolan i en debattartikel. Förslaget får blankt nej från Folkpartiet.

”Skolans bästa måste väga tyngre än partitaktik. Elever och lärare förtjänar trygghet och arbetsro. Skolans styrdokument bör inte målas om varje gång det byts färg på regeringen”, skrev de tre ministrarna vid utbildningsdepartementet, Gustav Fridolin (MP), Helene Hellmark Knutsson (S) och Aida Hadzialic (S), på i en debattartikel. Förebilden skulle vara Finland, och överenskommelsen skulla utgå från senaste rönen inom forskningen.

Förslaget möter kalla handen från Alliansens ”skolparti” Folkpartiet.

– Jag ställer gärna upp och diskuterar enstaka sakfrågor, men jag tror att vi ska undvika att ha en bredare överenskommelse. Det sämsta som kan hända svensk skola är att vi har en bred överenskommelse om fel politik, säger Christer Nylander, FP:s skolpolitiske talesperson, till SVT Nyheter.

Beredda att driva betyg från fjärde klass

Nylander håller inte med om att en bred skolöverenskommelse, likt decemberöverenskommelsen om budgetomröstningarna, är en bra lösning för skolan.

Skolministrarna skriver i debattartikeln att frågan om betyg från fjärde klass inte finns på förhandlingsbordet, och det och den brutna friskoleuppgörelsen är två skäl till att allianspartierna inte tycker att en överenskommelse är rimlig.

SVT Nyheter har pratat med samtliga allianspartier och Sverigedemokraterna, och de tänker fortsätta driva betyg från fjärde klass.

­ – Den frågan är vi beredda att driva, och har vi majoritet för den i Sveriges riksdag så förutsätter jag att det röstas igenom och att det ska införas betyg tidigare, säger Christer Nylander.

Oppositionens respons är Gustav Fridolin kritisk till.

– Ännu en betygsförändring, att sätta betyg på tioåringar, skulle i sådana fall vara något de borgerliga får genomföra med Sverigedemokraterna, mot lärarfacken och forskningen. Jag tycker inte att det är ett seriöst sätt att hantera svensk skola, säger Gustav Fridolin till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.