Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) presenterar nytt lagförslag om kriminalisering av deltagande i terrororganisationer. Foto: SVT

Regeringen föreslår kriminalisering av deltagande i terroristorganisation

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lägger fram ett förslag om en särskild straffbestämmelse som tar sikte på deltagande i en terroristorganisation.

– Det kan handla om att stärka eller upprätthålla verksamheten för en terroristorganisation utan att man nödvändigtvis har uppsåt för ett terrorbrott, säger justitieminister Gunnar Strömmer på en pressträff.

Arbetet med ny terrorlagstiftning startades efter dådet på Drottninggatan i Stockholm 2017. Då flaggade lagrådet för delen i förslaget som handlade om deltagande i terroristorganisation och ansåg att det stod i strid med skyddet för föreningsfrihet. Riksdagen ändrade i höstas bestämmelserna om föreningsfrihet.

– Det har varit uppenbart att det är en terrorlagstiftning som inte räcker till. Vi vill nu kriminalisera en rad olika aktiviteter kopplade till terror som att upprätthålla eller stärka verksamheten för en terroristorganisation, säger Gunnar Strömmer.

Enligt justitieministern skulle förslaget innebära att flera handlingar som inte är olagliga idag skulle kriminaliseras, bland annat att man stärker eller upprätthåller en terrororganisations verksamhet utan att man har uppsåt för ett terrorbrott. Dessutom ska försök till deltagande kriminaliseras eller att man finansierar någon annans deltagande.

– Det kan till exempel handla om att man köper flygbiljetter till någon annan som ska resa för att delta i en terroristorganisations verksamhet, säger Strömmer.

Kan träda i kraft i juni

Gunnar Strömmer ser att förslaget har stor möjlighet att röstas igenom i riksdagen. Regeringen vill se förslaget på riksdagens bord redan den 7 mars för att sedan kunna träda i kraft 1 juni. 

– Det är ganska snabbt för lagstiftningsarbetare normalt sett. Mycket av det här jobbet är gjort redan så det är inget man inte känner till sedan tidigare. Man kommer nog kunna behandla det här ganska snabbt i så fall, säger SVT:s politikreporter Andreas Öbrink. 

SVT sände direkt från pressträffen. Här kan du se sändningen i sin helhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.