Under onsdagen gav finansdepartementet myndigheten Fortifikationsverket i uppdrag att kartlägga vilka av SBB:s hyreslokaler som ”kan bedömas som säkerhetspolitiskt känsliga”.
I ett mejl från finansmarknadsminister Niklas Wykmans pressekreterare står att uppdraget är till för att ”undvika att den typen av lokaler hamnar i utländsk ägo”. Fortifikationsverket bekräftar att myndigheten fick uppdraget på onsdagen.
I en intervju med SVT den 31 maj sade Niklas Wykman att regeringen då inte såg några skäl att ingripa i samband med SBB:s kris. Han ansåg heller inte att staten skulle köpa några av fastigheterna.
”Vi befinner oss nu inte i ett läge det det är aktuellt med stora statliga interventioner på detta område. Tvärtom ser vi att det i den privata sektorn, bland institutionella och icke institutionella investerare finns ett intresse för fastigheter”, sade han då.
SBB äger också flera polisstationer
En vecka senare, efter att SVT kartlagt SBB:s fastighetsinnehav och bland annat pekat på att Dalregementets lokaler i Falun ägs av SBB och kan komma att säljas, eventuellt till utländska ägare, tvärvänder regeringen och vill nu att staten ingriper och stoppar känsliga försäljningar av säkerhetsklassade byggnader.
Utöver Dalregementets lokaler finns bland annat också flera polisstationer i SBB:s fastighetsportfölj.
”Självklart ska inte säkerhetspolitiskt känsliga verksamheter hamna i utländsk ägo”, skriver finansmarknadsministern i mejlet.