• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Regeringens vill fokusera på hat på nätet

Publicerad

Regeringen vill bekämpa hatbrott och rasism med en ny handlingsplan. Särskilt fokus ska läggas på rasism och hat på nätet.

– Rasism är ett enormt hinder om man vill bygga ett samhälle. Vi måste aktivt och strategiskt bekämpa rasismen i Sverige, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) vid en pressträff.

I handlingsplanen pekar regeringen bland annat ut fem strategiska områden: Mer kunskap, utbildning och forskning, förbättrad samordning och uppföljning, ett ökat stöd från det civila samhället, ett starkare förebyggande arbete mot hatbrott på nätet och ett mer aktivt rättsväsende.

Större fokus på vissa sajter

Enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) kommer ett större fokus att läggas på de sajter och nätverk där rasistiska inlägg är vanliga.

– Vi vill ha en dialog med de som tillhandahåller dessa plattformar och vi vill att de tar bort användare som bryter mot reglerna, förklarar han.

Få skarpa förslag

Det mesta i handlingsplanen handlar om dialog, att kartlägga, utvärdera, samordna, samråda samt utbilda. De skarpa förslagen är få.

– Ett förslag vi presenterar är att även transpersoner ska ingå i hatbrottsdefinitionen. Sen är det viktiga att vi tar ett samlat grepp mot rasism och hatbrott, något som har saknats tidigare, säger Anders Ygeman.

Fakta: Regeringens handlingsplan

Fem strategiska områden anges:

1. Mer kunskap, utbildning och forskning

Här ska Forum för levande historia utvidga sina utbildningsinsatser till fler yrkesgrupper.

2. Förbättrad samordning och uppföljning.

Forum för levande historia ges detta ansvar. Länsstyrelsen i Dalarna får ansvaret för krisberedskap mot rasims och extremism.

3. Ökat stöd till civilsamhället.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ska öka anslagen för att främja verksamhet mot rasism och hatbrott.

4. Förstärkt förebyggande arbete på nätet.

Statens medieråd ska kartlägga skyddet av barn och unga på internet.

5. Ett mer aktivt rättsväsende.

Åklagarmyndigheten ska ta fram enhetlig rutin för hantering av hatbrott.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.