Foto: SVT

Turkiska regimkritiker bekräftar förföljelse i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den kända journalisten Abdullah Bozkurt flydde från Turkiet till Sverige efter kuppförsöket förra året. Men inte heller i Sverige känner han sig helt trygg och misstänker liksom många andra regimkritiker att han övervakas av turkiska myndigheter.

Abdullah Bozkurt var tidigare platschef för den regimkritiska, engelskspråkiga dagstidningen Today’s Zaman i Ankara och utgivare av en egen nyhetssajt. I mars 2016, fyra månader före kuppförsöket, stormades tidningen av kravallpolis och stängdes ned. Skälet var enligt regimen att tidningen hade nära anknytning till Gülenrörelsen.

Efter det misslyckade kuppförsöket i juli 2016 så stängdes även Abdullah Bozkurts nyhetstjänst. Några veckor senare flydde han till Sverige.

Nu har det gått ett år sedan den oppositionella tidningen stängdes ned och Abdullah Bozkurt har ansökt om politisk asyl i Sverige. Någon möjlighet att återvända till Turkiet ser han inte i nuläget.

Kartläggs och får dödshot

Under tisdagen avslöjade Sveriges Radio Ekot att Turkiet ägnar sig åt kartläggning av Gülenanhängare och andra regimkritiker i Sverige. Det bekräftar uppgifter som även SVT Nyheter har fått under en tid.

– Jag vet att de håller koll på personer som är öppet regimkritiska. De profilerar, kartlägger och informerar den turkiska regeringen om vad de gör, vart de talar, vilka evenemang de deltar i. Jag läste en artikel i en turkisk tidning som har nyheter om Sverige och där listade de alla intervjuer som jag gett, säger Adbullah Bozkurt.

Han har även flera gånger fått dödshot via e-post med anonyma avsändare. Han kan inte bevisa att dessa kommer från personer med koppling till regeringen, men det är vad han tror och vad hans källor inom regeringen menar. Det gör att han tar till försiktighetsåtgärder.

– Jag avslöjar inte min riktiga adress och jag minglar inte med andra turkar här i Sverige, säger Abdullah Bozkurt.

Jämför Gülenrörelsen med IS

Anledningen till att Adbullah Bozkurts liv i Sverige kartläggs är att hans före detta tidning Zaman av den turkiska regimen anses vara språkrör för en terroristorganisation, nämligen Gülenrörelsen. Enligt Erdogan var det Gülenrörelsen som stod bakom kuppförsöket, något som grundaren Fetulah Gülen förnekat.

Den svenska avdelningen för Erdogans parti AKP tycker det är rimligt att Zaman stängdes ned.

– Man kan jämföra Zaman exakt så här. Om IS tar fram en tidning så är det klart att man vill förhindra deras medier också, säger Sabri Karadag, organisatör för AKP i Sverige,  till SVT Nyheter.

Vet vilka som finns i Sverige

Enligt Sveriges Radio Ekots granskning har den AKP-anknutna lobbyorganisationen UETD full koll på vilka som har sökt politisk asyl i Sverige efter kuppförsöket. Det rör sig om 172 personer, som enligt Migrationsverket inte kan skickas tillbaka till Turkiet eftersom de har trovärdiga kopplingar till Gülenrörelsen och de inte kommer att få en rättvis rättegång i sitt hemland.

Men den svenska ordförande för UETD, Özer Eken, menar att det är betydligt fler än 172 Gülenanhängare som sökt sig till Sverige. Enligt honom ska det finnas ytterligare 400 personer på platser som han har kännedom om.

Özer Eken är enligt Ekot en central figur i kartläggningen av oppositionella i Sverige. Ekot har även kommit över en ljudupptagning av ett telefonsamtal mellan Özer Eken och en Gülenanhängare, där Eken tydligt pressar mannen att bli angivare åt den turkiska regimen. Om han inte gör det kommer vare sig hans fru eller han själv kunna åka tillbaka till Turkiet för att besöka en sjuk, närstående släkting.

Özer Eken förnekar att han kartlägger och pressar Gülenanhängare. Han förnekar även att det är han som pratar i telefonsamtalet.

Även kurder kartläggs

Att oliktänkande turkar i Sverige övervakas, kartläggs och ibland får ta emot direkta hot är allmänt känt bland de turkar som inte stödjer president Erdogans regering. Vi träffar Keya Izol, ordförande i Kurdiska riksförbundet, som menar att det pågår ren underrättelseverksamhet i Sverige.

– Det finns en väldigt aktivitet bland den turkiska grupperingen för Erdogan och då finns det några stycken som de har utsett som ska leda det här arbetet. De kan vara hårda, brutala i sina metoder här i Sverige. De attackerar demonstrationer, de har underrättelseverksamhet här i landet, säger Keya Izol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.