Turkisk media har kartlagt fler personer i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska regimtrogna medier har kartlagt ännu fler personer i Sverige, rapporerar DN. Turkiska tidningen Daily Sabah har i november publicerat namn, bild och adress på fem personer i Sverige.

Murat Centiner som är en av dem som Turkiet vill att Sverige lämnar ut smygfotades när han gick på promenad med sin fru.

Kurdiska demokratiska samhällscentret (NCDK) i Stockholm fick besök av personer som uppgav sig vara kurder boende i Finland i juni i år. Senare visade sig att de arbetade för regimtrogna tidningen Daily Sabah. I en artikel i tidningen beskrevs NCDK som ett ”högkvarter” för terrororganisationer i Sverige och en bas för PKK och PYD.

Sabahs journalist som stod för artikeln om NCDK har inte bara karlagt svenska kurder. DN:s granskning visar att han kartlagt personer även i Grekland, Danmark och Tyskland. Exiljournalisten Cevheri Güven hängdes ut med namn och adress i Sabah i september, med bilder tagna av Simsek. Ärendet utreds av tysk polis, enligt DN.

– Syftet med att avslöja var jag bor var att göra mig till måltavla för fanatiker och andra kriminella. Efter publiceringen fick jag vidta åtgärder för att kunna fortsätta mitt arbete, och för att hålla mig och min familj säker, säger Cevheri Güven.

Förföljdes när han gick på promenad

Fem personer i Sverige hängdes ut i november, skriver DN som varit i kontakt med samtliga.

Murat Cetiner, är en av de personer som Turkiet vill att Sverige lämnar ut. Han var tidigare polischef i Turkiet och anklagas av Turkiet för att ha lett ”en terroristorganisation” och ha kopplingar till Gülenrörelsen. Högsta domstolen i Sverige har bedömt att Cetiner inte går att utvisa eftersom han riskerar förföljelse i Turkiet. Regeringen har ännu inte fattat något beslut i Cetiner och tre andra personers fall som ligger på deras bord.

Murat Cetiner och hans fru smygfotades när de var ute på promenad i oktober och bilderna publicerades i Sabah.

– Jag märkte inte att någon fotograferade oss men sedan såg jag det i tidningen. Ingen kom fram och frågade oss frågor som en vanlig journalist gör. I detaljer de publicerat i tidningen förstår man att de följt efter oss från vårt hem till sjön, berättar Murat Centiner för SVT Nyheter.

– Jag är ledsen över att de här problemen nu kommer från Turkiet till fredliga Sverige. De försöker använda mig och andra som påtryckningsmedel mot Sverige, säger Cetiner.

SVT Nyheter har tidigare berättat om exiljournalisten Bülent Kenes, som Turkiet också vill ha utlämnad, som kartlagts av Sabah. Uppgifterna om hans tillvaro i Sverige framställdes som ett scoop trots att han inte har dold adress eller lever gömd.

– Jag gömmer mig inte i Sverige. Jag är en offentlig person här och gör flera intervjuer. Min adress är offentlig, sa Kenes till SVT Nyheter då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.