Regeringen håller inne med beslut som skulle kunna förarga Erdogan, tror den tidigare Turkietambassadören Michael Sahlin. Foto: Vyacheslav Prokofyev/TT

Beslut om utlämning till Turkiet drar ut på tiden: ”Köper sig tid”

Publicerad

I eftermiddag är Ulf Kristersson i Turkiet för ett möte med president Erdogan. Kvar på regeringskansliet ligger fyra utlämningsärenden till Turkiet som fortfarande inte avgjorts.

– Man håller inne med allt som skulle kunna förarga, säger förre Turkietambassadören Michael Sahlin.

Ett krav för att Sverige och Finland ska få Turkiets godkännande att bli medlemmar i Nato har varit att en rad personer ska utlämnas till landet. Sedan förhandlingarna länderna emellan inleddes har regeringen fattat beslut om att utlämna en person.

Men i fyra fall där Turkiet begärt utlämning har Högsta domstolen beslutat att det finns hinder för utlämning. Samtliga finns på listor över personer som president Erdogan vill ha utlämnade för bland annat påstådda terrorbrott.

”Köper sig tid”

Tidigare justitieminister Morgan Johansson (S) låter via sin pressekreterare hälsa att regeringen aldrig hann fatta besluten före maktskiftet.

Men när SVT talar med personer som tidigare arbetat på chefsbefattningar i regeringskansliet nämns också det känsliga läget med Turkiets avgörande i Sverige och Finlands ansökningar som en möjlig orsak.

– Det handlar nog främst om att köpa sig tid i förhandlingen, säger en person.

Känsliga förhandlingar

Michael Sahlin, före detta Turkietambassadör, tror även han att de känsliga förhandlingarna kan ha fått politikerna att vänta med besluten.

– Det är fullt möjligt att man ser det som en optiskt bra grej att hålla på detta, och att man håller inne med allt som skulle kunna förarga. Samtidigt antar jag att när det nu är besök på statsministernivå så måste man tala klartext om det här, annars blir det bara jobbigt i efterhand.

Ovisst för utlämningshotade

I eftermiddag är statsministern i Ankara för ett möte med president Erdogan. Samtidigt här i Sverige lever den tidigare polisen Murat Cetiner, en av de som Turkiet vill ha utlämnade, i ovisshet.

– Jag väntar sedan ett år tillbaka på mitt permanenta uppehållstillstånd och jag tror att det tar tid med anledning av det här ärendet. Det är stressande, berättar han.

Enligt Cetiner publicerar en av Turkiets regimtrogna tidningar återkommande artiklar om hans privatliv, såsom var han arbetar, vilken bil han kör och hur han bor.

– Alla vet att den här tidningen tillhör Erdogan och våra fall är 100 procent politiska och vi används som verktyg av honom mot Sverige. Han för över problem från Mellanöstern till fredliga Sverige, det gör mig ledsen.

Måste följa HD-beslut

Lagen säger att regeringen måste följa HD:s linje och säga nej till utlämning. Men trots att det senaste avgörandet från HD kom den 13:e juli har regeringen ännu inte fattat några beslut i fallen.

”Det finns ingen uttalad handläggningstid. Vi hanterar 1200 ärenden varje år. Då dessa ärenden är icke frihetsberövade prioriteras de utlämningsärenden som är frihetsberövade. De kommer dock i sinom tid att avgöras”, skriver Ashraf Ahmed, som är chef för enheten på Justitiedepartementet som har hand om fallen, i ett mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.