Jämställdhetsminister Åsa Regner. Foto: TT

Regnér: Kontrakt når inte de som bor här

Uppdaterad
Publicerad

Nyanlända bör skriva under ett samhällskontrakt om att respektera kvinnors grundläggande rättigheter, tycker Nätverket mot hedersrelaterat våld. Det har regeringen inga planer på.

– Men vi behöver uppenbart göra mycket mer, medger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

16 år efter mordet på Fadime Sahindal är det fortfarande tiotusentals unga som tvingas växa upp under hedersförtryck, skriver Nätverket mot hedersrelaterat våld på DN Debatt.

De vill att regeringen ska införa ett samhällskontrakt som nyanlända i Sverige måste skriva under, ett avtal ”om att respektera mänskliga rättigheter, liksom flickors rätt till sina kärleksrelationer – oberoende av äktenskap och könstillhörighet”.

”Förbereder inte sådana”

– Vi förbereder inte några fysiska kontrakt att skriva under. Däremot vill vi att personer som kommer till Sverige på alla möjliga vis ska ta till sig av informationen om hur vi ser på jämställdhet och reproduktiva rättigheter, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) till TT.

Om man ska komma åt problemet så kan man inte bara rikta sig till nyanlända, menar hon, då många drabbade kommer från familjer som bott här i flera generationer.

– Vi tycker förstås att inskränkningar i kvinnors och flickors liv på grund av det här tänkandet är något som bara måste upphöra. Därför har vi också gjort en del från regeringens sida.

Informationskampanjer och satsningar

Regnér lyfter bland annat en satsning på 100 miljoner kronor för att samordna myndigheter kring hjälpsökande, samt informationskampanjer som riktar sig till unga män, till exempel en hemsida.

TT: Hur obligatorisk är den här informationen?

– När det gäller etablering så vet jag att arbetsmarknadsministern har lagt till stora delar om jämställdhet i informationen man får i etableringen som nyanländ.

Hon nämner även den nya jämställdhetsmyndigheten och påpekar att villkor för kulturbidrag och lagstiftning kring barnäktenskap just nu utreds på andra departement.

Antalet som söker hjälp uppges öka

Myndigheter och organisationer som arbetar med hedersproblematik har nyligen berättat för TT att antalet som söker hjälp ökar. Enligt en statlig utredning från 2014 rör det sig om runt 100.000 killar och tjejer under 25 års ålder.

På lördagen arrangerades Fadimegalan på Berns i Stockholm och på söndagen är det exakt 16 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin egen pappa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.