Foto: TT

”Reinfeldt på bättre humör än på länge”

Uppdaterad
Publicerad

Om det bara hängde på det goda humöret och musiken och ballongerna och konfettin och om verkligheten kunde ta några steg tillbaka vore segern hemma. Sverigemötet var väckelse och världen utanför med skoningslösa opinionsmätningar gjorde sig inte besvär. Tilltron till att galjonsfigurerna Borg och Reinfeldt ska ordna biffen tycks orubbbad. I alla fall i stundens eufori.

Hur stark oro Fredrik Reinfeldt känner inombords vet förstås bara han själv. Och hur det än är med den saken lyckades han dölja tvivel väl och var på bättre humör än han visat på länge.

Hela meningen med mötet i Göteborg var att peppa partikamraterna att gå ut i valrörelsen och aldrig glömma att fler väljare än någonsin är osäkra på vilket parti som ska få deras röst.

2006 och 2010 är förstås märkesår för Moderaterna och de två valsegrarna var återkommande teman under Sverigemötet. Alla som talade försökte frammana känslan av kamperna som då verkade omöjliga att vinna. Slutsatsen är förstås: Vi kan göra det igen.

Brant uppför

Men uppförslutet är brantare och den socialdemokratiske ledaren heter inte Mona Sahlin utan Stefan Löfven, vars mandat är starkare än det partiet beviljade Sahlin. Löfven väcker inte heller samma heta känslor som Mona Sahlin gjorde hos människor. Han framstår som så ofarlig att både socialdemokrater och de som röstat borgerligt kan tänka sig att välja honom utan att begå våld på sina värderingar.

Vi har gjort det vi sa att vi skulle göra, upprepade Reinfeldt. Oss kan ni lita på, det är inte bara munväder, var budskapet.

Men uppenbarligen är det många väljare som inte vill ha mer av det som Moderaterna säger att de ska göra. Eller av det de redan gjort. Det centrala i Reinfeldts tal var just en exposé över vad Alliansen åstadkommit med betoning på 250.000 nya jobb. Arbetslinjen och ordning i ekonomin var grundstommen i Reinfeldts tal. Men han och Anders Borg har offrat vad de själva såg som det skarpaste verktyget för fler jobb; skattesänkningar, jobbskatteavdrag. För att vi måste samla i ladorna, säger Borg.

Marineras i siffror

Men ladorna rymmer också flera skopor av taktik. För med skattesänkningsoffret ryckte Moderaterna undan mattan för Socialdemokraterna som vill gå till attack med att Moderaterna inte gillar välfärd bara sänkt skatt.

Kommunikationschefen Per Nilsson var i Göteborg för att marinera partikamraterna med siffror och tabeller som säger att det finns hopp. Han sa saker som att de som har väljarnas förtroende när det gäller ekonomin vinner valet. I den ekonomiska politiken ligger Moderaterna fortfarande före Socialdemokraterna. Han sa också att de osäkra väljarna tvekar mellan Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna. I den triangeln måste Moderaterna vinna unga kvinnor i storstäderna och arga gubbar på landet, som Per Nilsson formulerade det.

Ett parti som rubbade maktbalansen

Han vågade också ta ord i sin mun som det är tankeförbud på vid partisammankomster som Sverigemötet. Om Moderaterna trots allt skulle förlora... Men med tillägget att även vid en valförlust är Moderaterna vinnare. Nilsson menade att det är Moderaternas världsbild och inte Socialdemokraternas som tagit mark om man gör en tidslinje över flera decennier.

I vilket fall som helst är ett tillbakatåg från Rosenbad sannolikt lättare för Moderaterna att genomlida efter ett maktinnehav på två mandatperioder jämfört med hur det varit tidigare. Moderaterna kan då gå i opposition som ett parti som rubbat maktbalansen i Sverige, där det normala varit att Socialdemokraterna sköter landet.   

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.