Mats Knutson Foto: SVT

”Reinfeldts öppningstal inget brinnande valtal”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson analyserar Fredrik Reinfeldts inledningstal på Moderaternas partistämma.

Moderaternas partistämma hålls i en för partiet bekymmersam tid. Trots en budget med sänkta skatter och avgifter för väljarna har det inte lyft för partiet, som är hårt tillbakapressat i opinionsmätningarna. De rödgröna partierna har ett klart övertag i opinionen jämfört med regeringsalliansen.

Moderaternas partistämma i Norrköping blir således inte någon klang och jubelföreställning. Snarare handlar det om att försöka ladda om inför vad som kan bli Fredrik Reinfeldts sista strid.

Satsningar på skolan – konsekvens av välfärdsdebatten

Dagens moderata partiledning är känd för att vara pragmatisk och noga lyssna av förändringar i opinionen. Budgetpropositionens fokus på sänkta skatter har på några veckor förbytts i ett budskap om att Sverige för närvarande inte har råd med fler skattesänkningar. I alla fall inte förrän tidigast 2016.

I stället är nu satsningar på skolan det viktigtaste, enligt Reinfeldt. Det här kan tolkas som att Moderaterna har upptäckt att partiet tagit skada i opinionen av välfärdsdebatten, där oppositionspartierna ständigt angriper regeringen för brister inom vården, skolan och omsorgen.

Vill förskjuta fokus för debatten

Utspelet kan också förändra utgångsläget inför valrörelsen. Socialdemokraternas retorik bygger på en kritik mot regeringen för att sänka skatten istället för att satsa på välfärden. Går inte Reinfeldt till val med skarpa förslag om fler skattesänkningar blir den kritiken mindre verkningsfull. I stället kan Reinfeldt hoppas på att förskjuta fokus för debatten till de skattehöjningar som de rödgröna partierna vill genomföra.

Hans tal om satsningar på skolan innebär också att han flyttar fram sin egen position på välfärdsområdet, ett område där Socialdemokraterna har högst trovärdighet bland väljarna. Men Reinfeldt underkänner Socialdemokraternas satsningar på välfärden som otillräckliga. Det enda som räknas för att få resurser till välfärden är en politik för fler jobb, som i sig skapar utrymme för välfärdssatsningar, är hans budskap. Därmed är hans ambition uppenbar att försöka koppla välfärden till ekonomin, som är Moderaternas starka sida.

En historisk expose

Hans inledningstal på partistämman var inget brinnande valtal till partiarbetare, som nu ska gå ut och försöka vända opinionen med elva månader kvar till valet. I stället var det mer av en historisk expose över vad som gjort Sverige till vad det är idag – från 1600-talets stormaktsvälde, via 1800-talets fattigdom fram till 1900-talets snabba ekonomiska utveckling. Tiden från 1968 betecknade han som det ”förlorade kvartssekel” då socialismen körde Sverige i diket innan Carl Bildt klev fram som en räddande ängel i valet 1991.

Socialdemokraterna fick visserligen ett erkännande, för sin jämlikhetssträvan i en tid av armod och djupa klyftor i samhället, men lika tydligt var budskapet att i dag är det Moderaterna som har rätt politik för att lösa de problem som nu måste hanteras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.