Rekommendationerna för äldre tas bort

Uppdaterad
Publicerad

De speciella rekommendationerna för dem som är 70 år och äldre tas bort. Enligt Folkhälsomyndigheten är anledningen att smittspridningen är relativt låg. Samtidigt befarar man att isoleringen kan få allvarliga psykiska och fysiska konsekvenser.

– Alla i Sverige får samma ansvar för att skydda sig själva och andra, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Den som är 70 år eller äldre ska nu följa samma allmänna råd och rekommendationer som alla andra i Sverige. Detta meddelade socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff på torsdagsmorgonen.

– Det innebär i sin tur att det blir avgörande att varenda en av oss följer de råd och rekommendationer som regeringen och många andra upprepar som ett mantra, säger Lena Hallengren.

Coronapandemin

Samtidigt påpekade ministern att risken för de över 70 år som smittas av coronaviruset inte är mindre nu än innan de speciella rekommendationerna togs bort.

För Uppsala län som tillfälligt infört skärpta råd på grund av den ökande smittspridningen gäller dock dessa även i fortsättningen, oavsett ålder.

”Betydande fysiska och psykiska konsekvenser”

Folkhälsomyndigheten har sett att trycket på den sjukvården har minskat för att riskgrupperna tagit ett stort ansvar, säger Johan Carlson.

– Det är dock inte rimligt att riskgrupperna ska behöva bära ett så här stort ansvar för samhället i det långa loppet. Speciellt när vi kan se att de psykiska och fysiska konsekvenserna är betydande för dem som har hållit sig isolerade. De här konsekvenserna riskerar att förvärras ju längre rekommendationerna kvarstår.

De över 70 år har nästan sedan pandemins start fått råden att begränsa fysiska kontakter, undvika att åka med allmänna färdmedel, undvika att handla i butiker som apotek och matbutiker eller vara på andra platser där människor vistas.

Allmänna råd som nu gäller alla

• Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld

• Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder

• Håll en armlängds avstånd till andra, både inom- och utomhus

• Om det är möjligt gå, cykla eller använd andra alternativa färdsätt

• Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel

• Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel

• Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop

• Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet