”Vi följer marknaden med handen på handbromsen”, säger Henrik Sjölund Holmens vd. Foto: SVT

Rekorddyr el får fabriker att stänga ner

Uppdaterad
Publicerad

I dag slogs nytt säsongsrekord i elkonsumtion på morgonen. Därmed sköt också elpriset i höjden främst i södra Sverige. Skogsbolaget Holmen har valt att stänga ner flera pappersmaskiner för att det inte lönar sig att köra dem med dagens priser.

I morse var elpriset uppe i 200 euro per megawattimme, mot normala 30. Hela veckan har det kommit pristoppar. Skogbolaget Holmen har valt att tillfälligt stänga ner stora delar av pappersbruken i Braviken och Hallstavik.

– Vi följer marknaden med handen på handbromsen. Och när kalkylen inte går ihop får vi stänga. Vi har kört på halvfart den här veckan, säger Henrik Sjölund, Holmens vd, till SVT Nyheter.

Saknas kapacitet

Sverige har inte elbrist. Inte sett till helåret. Vi exporterar 25 terrawattimmar om året. Det motsvarar årsproduktionen hos tre kärnkraftverk. Men vissa dagar – som i dag – gör vi av med mer än vi producerar och får importera. Det är en del av tanken med den internationella elmarknaden. Sveriges import är mest vattenkraftsel från Norge. Men vissa dagar eller timmar, som i morse köper vi även från Tyskland och Östeuropa.

Då blir det fossil el från kolkraft och priserna kan bli väldigt höga. Särskilt i södra Sverige. Det saknas i dag kapacitet att föra över all el i Norrland till södra Sverige. Sverige säljer norrländsk el till Finland, samtidigt som vi köper från Tyskland. Därför blir det stora prisskillnader. I morse var elen 4-5 gånger dyrare i södra Sverige än i norr.

– Vi måste få bort handelshindren inom Sverige. Och då behövs mer kapacitet att flytta elektroner från norr till söder, och det är bråttom, menar Henrik Sjölund.

Lång tid kvar

Svenska kraftnät håller på att bygga nya nät. Det finns investeringsplaner på 60 miljarder kronor. Men det tar många år. Holmens vd är otålig, även om han kan acceptera en marknad där priset ibland gör det olönsamt att köra fabrikerna för fullt.

– Basindustrin är byggd för att gå dygnet runt, året runt. Självklart kan vi hantera vissa pristoppar och att vi inte kör jämt. Men det får inte vara för mycket, då tappar vi verkningsgrad och det kostar för mycket pengar, säger Henrik Sjölander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.