Enligt kronofogdemyndighetens analytiker Johan Krantz finns det flera orsaker till att antalet skuldsatta personer har minskat:
– Vi har haft en stark ekonomi, vi har haft många som fått skuldsanering och till exempel har tv-avgiften försvunnit som en av skulderna hos Kronofogden, säger Johan Krantz analytiker på Kronofogdemyndigheten.
Vid årsskiftet 2019–2020 fanns det 397 161 personer registrerade hos Kronofogden med skulder. Det är 16 751 färre än förra året och den lägsta siffran på 28 år.
Räntekostnad driver upp skulderna för de skuldsatta
Men det finns smolk i glädjebägaren. Den sammanlagda skulden fortsätter att öka, från 81,5 miljarder kronor år 2018 till 82,7 miljarder kronor år 2019. En del av ökningen beror på att några få personer har fått väldigt stora skulder under året.
– Tendensen är tydlig, de som redan har skulder har svårt att betala sina räkningar och när de inte kan betala så växer skulderna kontinuerligt på grund av räntan, säger Johan Krantz.
Orosmoln
Det finns också orosmoln vid horisonten:
– Vi går från period där vi haft en väldigt stark ekonomi till en period där ekonomin försvagas. Och det brukar historiskt sett leda till att fler personer får skulder, säger Johan Krantz.
Män är enligt statistiken överrepresenterade hos Kronofogden, 67 procent av alla skuldsatta är män.
– Man kan kanske generellt säga att män är mera risktagande i vissa ekonomiska beslut. Män driver kanske i större utsträckning företag och tar därmed större kreditrisker, säger Johan Krantz analytiker hos kronofogden.