Arbetet med att köpa upp kritiska läkemedel har varit intensivt de senaste veckorna, berättar Maria Landgren. Foto: Julia Ericsson

Läkemedelschefen: ”Vi har inte tillräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Trumpadministrationen har lagt beslag på nästan alla doser av coronamedicinen remdesivir.

Sverige har fått nöja sig med ett hemligt antal donationer – som enligt medieuppgifter är ”ett fåtal” – i övrigt är lagret tomt.

– Vi har inte kunnat få tag på medicinen i Sverige, säger Maria Landgren, läkemedelschef på Region Skåne.

USA har tingat hela juliproduktionen och 90 procent av augusti- och septemberdoserna av läkemedlet remdevisir som har visat sig vara effektiv vid svårare coronainfektioner.

Utöver den delen som har beställts av USA så har tillverkaren Gilead även donerat ett antal doser till vissa länder – däribland Sverige. Hur stor mängd Sverige har fått är sekretessbelagt, men enligt Maria Landgren kommer det inte att räcka till alla patienter som behöver medicinen.

Coronapandemin

Landgren är läkemedelschef på Region Skåne och ingår i ”fyrlänssamarbetet” som har tagit emot tillverkarens donation.

– Just nu så har vi fått en donation av Gilead som är på väg ut i landets regioner. Det är det vi har. Sen hoppas vi att vi får tillgång till medicinen i höst, säger Maria Landgren.

Hur stort är Sveriges lager av remdevisir?

– Utöver donationerna har vi inget. Vi har inte kunnat få tag i den i Sverige.

”Räcker inte till alla patienter”

Räcker det till alla som behöver?

– Nej, det gör det inte. Det är en begränsad mängd.

Känner du oro inför den låga tillgången av medicinen?

– Ja, alltså, det är ett läkemedel som vi sätter stort hopp till och som vi vill ha i behandlingen av de här patienterna. Vi kommer att ha sjuka ett bra tag till så jag hoppas verkligen att vi får tillgång till medicinen i höst.

Enligt Maria Landgren är det dock svårt att veta hur möjligheterna att lägga en beställning till hösten ser ut. Nu har donationerna delats upp mellan Sveriges regioner.

– Den kommer gå till alla regioner. Vi har en fördelningsmodell som bygger dels på befolkningen och dels hur belastad man är av pandemin. Har du en stor befolkning och en hög belastning så får du så klart mer.

De närmsta veckorna kommer Maria Landgren och hennes kollegor att stå i tät kontakt med landets infektionsläkare och därefter kommer de ha en bättre bild av läkemedlet och hur stort behovet kommer att vara framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet