Professorn om USA:s agerande ”Moraliskt och etiskt problematiskt”

Uppdaterad
Publicerad

USA har i stort sett köpt upp hela lagret av coronamedicinen remdesivir för tre månader framåt.

Det kan vara etiskt och moraliskt problematiskt, enligt Anders Sönnerborg, professor inom infektionssjukdomar på Karolinska institutet.

– Det är allvarligt om det är så att endast ett fåtal doser kommer till länder utanför USA.

Läkemedlet remdesivir har visat sig vara effektiv mot svårare covid-infektioner. Runt 140 000 doser har än så länge förbrukats världen över och nu har USA köpt upp hela juliproduktionen och 90 procent av augusti- och septemberproduktionerna.

Infektionsläkaren och professorn Anders Sönnerborg tycker att förfarandet är anmärkningsvärt.

Coronapandemin

– Om det här är sant så är det första gången jag har hört talats om det. Det handlar ju också om företagets, Gilead science, agerande ur ett moraliskt etiskt perspektiv, säger han och fortsätter:

– Det handlar dels om prissättningen, men här har vi en unik situation där det ska vara rättvis tillgång till den här (medicinen, reds. anm.). Det är flera länder som har bidragit till de här studierna som har gjorts, och då känns det rätt konstigt att de länderna inte får tillgång till läkemedlet.

”Kommer inte ha tillräckligt”

Anders Sönnerborg har ingen insyn i hur stort lager Sveriges regioner har av remdesivir, men om USA får majoriteten av alla doser för tre månader framåt så tror han inte att medicinen kommer att räcka.

– Vi kommer inte ha tillräckligt av den här medicinen om det visar sig att det är på det här sättet. Samtidigt vill jag betona att vi inte vet hur behovet ser ut de närmsta tre, fyra månaderna. Pandemin har ändå passerat sitt ax och hur stort behovet kommer att vara återstår att se.

Finns det några alternativa läkemedel att använda mot covid-19?

– Det finns en möjlighet att använda ett slags kortisonpreparat som har effekt på väldigt svårt sjuka men det angriper immunreaktionen snarare än viruset. Det finns inget läkemedel som angriper viruset förutom remdesevir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet