Det luktar svagt av lim och gummi i verkstaden. Bakom en gammal robust symaskin sitter skomakaren Mikail och syr på en läderrem.
Han kom till Sverige från Turkiet för snart tjugo år sen. Många skrädderier och skomakerier drivs idag av utlandsfödda. Det är jobb som kräver skicklighet, men sällan någon formell utbildning. Vilket passar många av de som kommer som nyanlända till Sverige idag.
– Jag fixade också vänstra sidan. Jag har gjort på båda skorna, säger Mikail till en kund som kommit för att hämta ett par omklackade skor.
– Jättefin, toppenbra, svarar kvinnan och ler.
Första jobbet i Sverige
Mycket av det som kunderna kommer in med är av bra kvalitet och behöver bara lagas och lappas lite för att sedan kunna leva vidare ett tag till. I hans verkstad i en Stockholmsgalleria sitter också sömmerskan Isabel. Hon kommer från Colombia och har bara bott i Sverige några år. Detta är hennes första jobb här. Hon har just lagat en fin päls, och nu syr hon ihop två täcken till en kund.
– I hela mitt liv har jag älskat mitt jobb, och jag gör ett bra jobb. Och det har gjort det möjligt för mig att också jobba här i Sverige, säger Isabel som mest pratar spanska, men som också förstår svenska.
Duktig räcker inte
Men att bara vara duktig på yrket räcker inte, menar Mikail. Man måste också lära sig svenska språket.
– Därför hjälper jag också Isabel här att lära sig prata svenska. Det behövs, annars fungerar inte verksamheten, säger han.
– Problemet för invandrare är att de inte har språket. Och i det här yrket krävs det i första hand svenska. Språket är nyckeln, sammanfattar han.