SVT-programmet Dold har i dag avslöjat att en ridtränare i Skåne anklagas för systematiska sexuella övergrepp. Tio tidigare elever vittnar om hur den framgångsrike tränaren utnyttjat dem sexuellt.
Flera av flickorna har aldrig tidigare berättat om övergreppen. Den yngsta var 12 år gammal. Tränaren har polisanmälts tre gånger, men i samtliga fall har utredningarna lagts ner.
LÄS MER: Flickor vittnar om ridtränarens sexövergrepp
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson reagerar så här när han sett reportaget:
– Idrottsrörelsen har misslyckats. Vi har satt de här flickorna i klistret. Då får man faktiskt ha modet att säga till en tränare: ”Vi kanske inte kan bevisa det här, men du är ändå inte välkommen att bedriva träning här”, säger han.
”Måste ta barnens parti”
Björn Eriksson föreslår nu en policyförändring. Tidigare har Riksidrottsförbundet inväntat en fällande dom innan en tränare stängs av. Men det räcker inte, anser Björn Eriksson. Även de ledare som inte är dömda för brott ska kunna stängas av.
– Från början insåg vi nog inte riktigt problematiken mellan rättssäkerheten för den som pådyvlas något och barnet. Men det har kommit i blixtbelysning och då måste vi ta barnens parti. Det tycker jag är självklart.
LÄS MER: Rutinerad tränare straffas
Riksidrottsförbundets ordförande säger att han är medveten om att förslaget om att en person som är juridiskt är frikänd ändå ska betraktas som klandervärd är kontroversiellt.
Alternativet är värre
– Det räcker om det finns tillräckligt många indicier. För alternativet är värre - att personen får fortsätta. Och så drabbar det barn två, barn tre, barn fyra, barn fem. Det är ett värre scenario, säger Björn Eriksson.
Fast tränaren inte är fälld för något brott?
– Ja, vad är alternativet? Ska man tillåta fortsatt risktagande? Vi måste ha rätten att säga: ”Du får inte jobba med oss i den här funktionen!”