Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL är kritisk till EU-domstolens besked att homosexuella män ska kunna stängas av för livet från att donera blod. Foto: TT

RFSL: Livslångt förbud kan skapa frustration

Uppdaterad
Publicerad

Ett livslångt förbud för en man som har sex med andra män från att ge blod, är inte en vetenskapligt bevisad metod för att förebygga hiv, menar RFSL. Organisationen är kritisk mot EU-domstolens besked att det ska gå att stänga av en homosexuell man från att ge blod – för resten av hans liv.

I dag meddelade EU-domstolen att ett livslångt förbud mot att donera blod för en homosexuell man kan var motiverat – om det saknas andra metoder och tekniker för att kunna upptäcka HIV-viruset.

Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL säger att detta dock inte gäller Sverige där vi har tillgång till tester som kan upptäcka HIV-viruset i donerat blod.

– Ett livslångt förbud är inte en hiv-preventiv metod som har någon vetenskaplig grund och det riskerar att försämra hiv-preventionen genom att skapa frustration och oförståelse för reglerna, därför är det bra att Sverige inte längre har detta, säger hon till SVT Nyheter.

Karenstider kan behöva ses över

Flera länder har totalförbud mot att homosexuella män får donera blod, lagar som kom till när rädslan för en HIV-epidemi var stor under 1980-talet.

I dag då det finns bra metoder för att testa donerat blod, anses lagarna som diskriminerande. Sverige tog bort totalförbudet för homosexuella män 2010 och har i dag en karenstid – vilket innebär att en man inte får ha sex med en annan man på ett år för att kunna donera blod. Karenstiderna har också kritiserats för att vara diskriminerande.

Ulrika Westerlund menar att eftersom man i dag kan upptäcka viruset tidigare kan det finnas anledning att förändra karenstiderna.

– Förekomsten av hiv i gruppen män som har sex med män är avsevärt högre än i befolkningen i stort. Men nyligen har medicinska framsteg gjorts så att testerna kan upptäcka viruset tidigare än vad som varit fallet hittills. Därför kan det finnas anledning för Sverige att se över karenstiderna och anpassa till den nya situationen. Det påverkas inte av denna dom (i EU-domstolen reds.anm), anser vi, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.