• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

RFSL: Svenska kyrkan måste ta avstånd

Uppdaterad
Publicerad

– Svenska kyrkan måste väldigt tydligt säga att det här är oacceptabelt. Det säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund angående Uppdrag gransknings avslöjande att präster inom Svenska kyrkan försöker ”bota” homosexuella.

2005 beslutade kyrkomötet att Svenska kyrkan inte ska fördöma eller skuldbelägga homosexuella. Kyrkan ska heller inte driva eller sanktionera en organiserad verksamhet i syfte att ”bota” homosexuella.

Ändå förekommer det, avslöjar Uppdrag granskning i dag. Ulrika Westerlund på Riksförbundet för hbtq-personers likaberättigande, RFSL, tycker att Svenska kyrkan måste ta tag i att präster går emot dess uttalade policy på det här sättet.

UG – Bögbotarna

– För Svenska kyrkan blir det ett problem att deras företrädare inte respekterar demokratiskt fattade beslut. Svenska kyrkan måste internt markera väldigt tydligt att det här är oacceptabelt, säger Ulrika Westerlund.

Ökat skuldbeläggande

Annars kan det leda till ökat skuldbeläggande, och på sikt ökad risk för ohälsa för personer som behöver stöd, menar hon.

– Alla som säger att de kan bota sexuella läggningar skuldbelägger, och vi ser att det bidrar till ökad ohälsa. Vi lever i ett heteronormativt samhälle, och det finns ju människor i Sverige som upplever skam och skuld över att de känner kärlek för en person av samma kön. Så det är viktigt att stora samhällsinstitutioner inte bidrar till den skammen och skulden.

”Går inte att bota”

Enligt Ulrika Westerlund finns det inget som tyder på att det går att bota människor från deras sexuella läggning. Alltså bör Svenska kyrkan försöka hjälpa de som vänder sig till dem för att de upplever problem med sin sexuella läggning på andra sätt, menar hon.

– Kommer någon och lider så mycket av sin sexuella läggning så finns det ju andra sätt att stötta den personen på. Till exempel kan man ha ett samtal om varför personen upplever att det här är ett problem. Annars blir som att säga att det skulle kunna vara möjligt att ”bota” den sexuella läggningen. Har man så stora problem med sin sexuella läggning så finns det ju andra sätt att hantera det på.

Uppdrag granskning sänds i kväll klockan 20 i SVT1, och kan ses i efterhand i SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Bögbotarna

Mer i ämnet