Den senaste tidens diskussion om ungas sexvanor, bristande sexualundervisning och porr, tog fart när barnmorskan Katarina Svensson Flood la upp ett inlägg på sociala medier om hur hon i sitt jobb på en ungdomsmottagning ofta möter unga tjejer som har fysiska skador efter “hårt sex”.
Kort därefter fattade regeringen beslut om att sex och relationer ska bli en obligatorisk del i lärarutbildningen för att stärka sexualundervisningen i skolan.
”90 procent hade sex som de själva ville”
RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, tycker att de unga tjejernas berättelser måste tas på största allvar, men säger att helheten är mer komplex.
– Ungefär 90 procent av de unga säger att senaste gången de hade sex hade de det på ett sätt som de själva ville. Jag tror att det är viktigt att vi ser den här mångfalden av berättelser och erfarenheter som finns bland unga för att kunna ge stöd och råd, säger Hans Linde, förbundsordförande för RFSU.
“Ge eleverna en kritisk blick på porr”
I debatten har att unga inspireras av vad de ser i våldsam porr lyfts som en orsak till tjejernas skador. När regeringen nyligen beslutade att stärka sexualundervisningen motiverades det med att “unga ska få bilden av sex från skolan och inte från porrindustrin”. Hans Linde tror att porren som enda orsak till sexuellt våld är en förenklad bild.
– Vi ser att det är större och mer komplexa frågor. Det handlar om starka normer i vårt samhälle kopplat till kön, sexualitet och lust.
Men att ta upp porren som ett samtalsämne i sexualundervisningen ser han som mycket viktigt.
– Vi märker att barn och unga har mycket frågor om porr. Vi behöver se till att de kan prata om sina känslor och funderingar om porren i skolan, så man stärker unga att kunna ha ett kritiskt förhållningssätt och kunna reflektera kring porren.