Richard Jomshof sitter på sitt kontor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har valt att fultolka mig”, säger Richard Jomshof (SD) om anmälan mot honom. Foto: Firat Celik.

Richard Jomshof (SD) delgiven misstanke om brott

Uppdaterad
Publicerad

Richard Jomshof (SD) är nu formellt misstänkt för brott efter att ha delat två satirteckningar på X.

– Det är olyckligt att jag i de här inläggen ska tolkas som något jag faktiskt inte menar, säger Richard Jomshof till SVT Nyheter.

Under tisdagsförmiddagen lämnade Richard Jomshof polisförhöret.

– Det är många känslor naturligtvis, jag tycker att det är olyckligt att jag i de här inläggen ska tolkas som något jag faktiskt inte menar, säger Richard Jomshof.

Richard Jomshof, som tagit en paus från sin roll som ordförande i riksdagens justitieutskott, är nu delgiven misstanke om hets mot folkgrupp.

Jomshof: Ångrar inte inläggen

Till SVT Nyheter säger Richard Jomshof att han inte ångrar inläggen och att debatten kring invandring kräver en hård ton.

– Att man med de här bilderna vill fultolka som jag ser det, något som jag absolut inte menar. De är legitima inlägg i en väldigt viktig fråga kopplat till den stora invandringen från mellanöstern och Nordafrika där man pekar på reella viktiga problem, säger Richard Jomshof.

Richard Jomshof

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har med hjälp av identitetsmarkörer i de polisanmälda bilderna, som signaturer och vattenstämpeln ”Kreately”, kunnat spåra teckningarna till en propagandasajt i Indien. Bilden är beskuren. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

”Måste kunna göra karikatyrer”

Båda teckningarna har snarlika budskap. Den ena visar hur Europa generöst släpper in muslimer i sitt hus, varpå muslimerna bränner ned huset.

Den andra visar hur en pakistansk migrant i havet blir räddad av en engelsman, varpå pakistaniern slänger engelsmannen överbord. Pakistaniern håller i en åra där det står ”Rape Jihad”.

– De tecknade karikatyrerna vill jag påstå är en väldigt viktig del av vår yttrandefrihet och demokrati som man kan spåra långt tillbaka i tiden, rätten att göra karikatyrer är central i yttrandefriheten men den måste även finnas i de frågor som är känsliga, säger Richard Jomshof.

”Nu är det upp till åklagaren”

Till SVT Nyheter säger Richard Jomshof att han inte vill gå händelserna i förväg men är tydlig med att han inte anser att han gjort något fel.

Det är nu upp till åklagaren om det ska väckas åtal eller inte

– Jag menar att det jag har gjort är fullt legitimt, det är en del av det demokratiska samhället. Vi ska inte tysta den sortens frågor, det vore bedrövligt om det inträffade, säger Richard Jomshof.

Richard Jomshof berättar för SVT Nyheter att han själv beslutade att tillfälligt kliva ned från ordförandeposten i justitieutskottet och att han hoppas att det blir en kort paus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.