Det var i augusti 2022 som flera personer limmade fast sig på E4 i Solna i närheten av Karolinska universitetssjukhuset. Arkivbild. Foto: Privat/Amad.K

Dom mot klimataktivister överklagas till HD

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagaren har överklagat en dom i hovrätten där elva klimataktivister som 2022 blockerade E4 friades från misstankar om sabotage.

Det var i augusti 2022 som klimataktivister satte sig på E4:an i Solna norr om Stockholm i rusningstrafik för att demonstrera. Vägblockaden orsakade stopp i trafiken och ledde också till en tio minuters försening av en ambulans under utryckning.

Personerna åtalades och dömdes av tingsrätten för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten. I hovrätten friades de dock på punkten om sabotage, då handlandet enligt hovrätten inte utgjort en så allvarlig störning som krävs för att döma dem för brottet.

Dom överklagas till HD

Riksåklagaren gör dock en annan bedömning av störningens allvarlighetsgrad och har nu överklagat domen till Högsta domstolen, enligt Åklagarmyndigheten.

I sin överklagan yrkar riksåklagaren på att elva klimataktivister ska dömas för sabotage.

”Det var fråga om ett totalstopp under 20 minuter och därefter långa följdförseningar. Dessutom försenades en ambulans under utryckning med en patient som behövde akutsjukvård”, säger riksåklagare Katarina Johansson Welin i ett pressmeddelande.

Enligt riksåklagaren behövs ett klargörande från HD om hur åtal för sabotage ska bedömas och vilka omständigheter som ska beaktas kring vad som utgör en allvarlig störning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
70-åriga Ann-Kristine Thulin dömdes till villkorlig dom för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten efter en klimataktion i augusti. Hon nekar till sabotage och tänker överklaga. Hör mer i videon ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.