Limmade fast sig på E4 – tolv klimataktivister döms för sabotage

Uppdaterad
Publicerad

Efter en uppmärksammad klimataktion i augusti åtalades tolv personer för sabotage. Under måndagen kom domen, alla tolv döms för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Det var i slutet av augusti som en uppmärksammad klimatprotest ägde rum. Flera personer satte sig på E4 i Solna i närheten av Karolinska Universitetssjukhuset och blockerade morgonrusningen, bland annat genom att limma fast sig i vägen. Det ledde till flera mil långa köer och bland annat en ambulans under utryckning fastnade i trafiken.

Tolv kvinnor och män, alla hemmahörande i olika orter runtom i hela Sverige och i åldrar från 25 till 70 år greps och åtalades. Samtliga dömdes av Solna tingsrätt på måndagen för sabotage samt ohörsamhet mot ordningsmakten. Hör en av de dömda, 70-åriga Ann-Kristine Thulin från Sollebrunn utanför Alingsås, i videon ovan.

Orsakade allvarliga störningar

I domen konstateras att aktivisterna med flit orsakade allvarliga störningar för vad man kallar den allmänna samfärdseln och därför döms de alla för sabotage. Eftersom de inte åtlydde polisen om att lämna vägen så döms de för ohörsamhet.

– Vi kom fram till att de på ett allvarligt sätt stört och hindrat trafiken, säger chefsrådman Björn Skånsberg, och fortsätter:

– Vi har prövat de invändningar som de haft. De har invänt att det skulle inskränka deras grundlagsskyddande demonstrationsfrihet om de dömdes. Visserligen innebär det här nu en inskränkning av den friheten, men det är en legitim och proportionerlig inskränkning och då får den göras.

Döms till villkorlig dom och skyddstillsyn

Tingsrätten skriver på sin hemsida att gärningarna har ett samlat straffvärde som uppgår till fyra månaders fängelse, men nio av dem döms till villkorlig dom och tre av dem till skyddstillsyn. Två av dem ska även betala 70 dagsböter om 50 kronor, totalt 3 500 kronor.

Sabotage kan ge upp till fyra års fängelse. Ohörsamhet mot ordningsmakten kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

Sabotage i lagen

I brottsbalken står följande:

”Om någon förstör eller skadar egendom, som har avsevärd betydelse för rikets försvar, folkförsörjning, rättsskipning eller förvaltning eller för upprätthållande av allmän ordning och säkerhet i riket, eller genom annan åtgärd, som ej innefattar allenast undanhållande av arbetskraft eller uppmaning därtill, allvarligt stör eller hindrar användningen av sådan egendom, dömes för sabotage till fängelse i högst fyra år.

Detsamma skall gälla, om någon eljest, genom skadegörelse eller annan åtgärd som nyss sagts, allvarligt stör eller hindrar den allmänna samfärdseln eller användningen av telegraf, telefon, radio eller dylikt allmänt hjälpmedel eller av anläggning för allmänhetens förseende med vatten, ljus, värme eller kraft.”

(TT)

Skyddstillsyn och villkorlig dom

Den som dömts till skyddstillsyn bor hemma och har kontakt med frivården genom en handläggare. Straffet innebär en prövotid på tre år och övervakning av frivården under åtminstone det första året.

Den som dömts till villkorlig dom har en prövotid på två år utan övervakning.  Om personen begår nya brott under tiden kan prövotiden förlängas eller någon annan påföljd utdömas.

Källa: Kriminalvarden.se, Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.