Kan strävan efter att stå upp för akademisk frihet förenas med att Stockholm vinner ny kompetens som gynnar Sverige? Den frågan diskuterades idag under ett möte på mellan ledande företrädare för Region Stockholm och Karolinska institutet .
Minskade anslag och politiska påtryckningar från Trump-administrationen gentemot de amerikanska universiteten oroar både där och i omvärlden.
– Det är ofta lite yngre forskare som är oroliga, hör av sig och frågar om de kan få någon form av tjänst. De lite seniora forskarna som har lite större grupper och mer resurser tror jag är lite mer avvaktande än så länge, säger Maria Eriksdotter, professor i geriatrik vid Karolinska institutet, som forskat om demenssjukdomar.
Även rektorn för Handelshögskolan i Stockholm har gått ut och sagt att han tror att unga amerikanska akademiker kommer fly USA för Europa. Något han menar kan komma att bli en akademisk ”kompetens-boost” om Sverige gör plats för dem.
Paketlösning
Nu ska KI och Region Stockholm lansera ett erbjudande till amerikanska forskare, i samarbete också med näringsliv och kommuner i länet.
Redan idag är ungefär 25 procent av alla KI:s publikationer gjorda tillsammans med amerikanska forskare. Men nu tror man särskilt på de unga talangerna som kanske även vill flytta hit, på grund av sämre möjligheter att bedriva fri forskning i USA.
– Det handlar både om forskare i USA som redan har samarbeten med Sverige men också de som är unga och ännu oetablerade, som oroar sig för framtiden och sina karriärer, säger Maria Eriksdotter.
Rent konkret handlar satsningen från Stockholm om en hemsida med information, underlättande av anställning av unga forskare och fler gästprofessurer för seniora forskare.
– De som jobbar med medicinteknik, life science, sådant som har med hälso- och sjukvård att göra, de skulle vara viktiga för vår del, säger finansregionråd Aida Hadžialić (S).