Kvinna håller i stor hund framför sitt hus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pernilla Watson, ordförande i bostadsrättsföreningens Smyrna, om varför man ser sig som vinnare i den mångåriga tvisten med Statens fastighetsverk. Foto: Pia Heick

Staten ville höja markhyra med miljoner – bostadsrättsförening får rätt i Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Statens fastighetsverk ville för fem år sedan tredubbla markhyran för bostadsrättsföreningen Smyrna på Gärdet i Stockholm. Från 1,9 miljoner till 5,5 miljoner årligen. Efter en lång rättsprocess ser föreningen sig nu som segrare när Högsta domstolen meddelar att höjningen i stället ska vara 2,9 miljoner.

– Det känns väldigt bra, vi hade hoppats men kunde inte tro att det skulle gå så här bra, säger Pernilla Watson, ordförande för föreningen Smyrna.

Tvisten mellan Statens fastighetsverk och bostadsrättsföreningen Smyrna på Gärdet har nått sitt slut när Högsta domstolen nu fattat sitt avgörande beslut. HD ger bostadsrättsföreningen rätt och beslutar att markhyran ska vara lägre än den som begärdes av fastighetsverket för flera år sedan.

”Utgångspunkten är enligt domstolen att avgälden bör svara mot en skälig ränta på det uppskattade markvärdet” skriver HD i domen.

Det var 2020 som föreningen, som tidigare betalat en årlig hyra på 1,9 miljoner kronor, fick veta att hyran nästan skulle tredubblas. Markhyran, den så kallade tomträttsavgälden, sätts av Statens fastighetsverk, som äger marken, för en tioårsperiod. Det är föreningens hyra för 2021-2031 som då skulle höjas till cirka 5,5 miljoner, något som DN rapporterat om.

Föreningen accepterade inte höjningen och menade då bland annat att det skulle innebära en avgiftshöjningen för bostadsrättsinnehavarna med cirka 4000 kronor i månaden.

HD-avgörandet: Markhyran går från 5 miljoner till 2,9

Frågan om hyran har prövats av Mark- och miljödomstolen, som beslutat att hyran skulle hamna på 3,35 miljoner kronor. Varken föreningen eller Statens fastighetsverk var nöjda med domen som överklagades till Mark- och miljööverdomstolen.

Mark- och miljööverdomstolen slog i sin tur fast att bostadsrättsföreningen Smyrnas tomträttsavgäld ska höjas med 163 procent, det vill säga från 1,9 till 5 miljoner kronor per år, rapporterade Dagens Nyheter.

Ärendet fick prövningstillstånd i HD 2023 och under torsdagen kom alltså domen, som kan komma att bli vägledande för liknande fall framöver.

Istället för en så kallad avgäldsränta på 3 procent, som statens fastighetsverk krävde, beslutar nu Högsta domstolen om en ränta på 1,75 procent. Det betyder att föreningen nu får en avgift på 2,9 miljoner kronor om året.

Högsta domstolen menar bland annat att domstolar vid liknande tvister i framtiden kan ta hänsyn till att de boende inte ska drabbas av alltför drastiska kostandsökningar.

Vad innebär tomträtt och hur kan du i bostadsrätt påverkas av Högsta domstolens avgörande? Hör Ulrika Blomqvist, vd på bostadsrätterna, förklara:

Experten förklarar varför tomträttsavgifterna nu kan komma att sänkas på fler ställen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrika Blomqvist, vd på Bostadsrätterna, förklarar hur tomträttsavgifterna nu kan komma att sänkas för fler föreningar. Foto: Pia Heick/SVT

DETTA ÄR EN TOMTRÄTT

Tomträtt är en nyttjanderätt till fastighet under obestämd tid. Den kan mot årlig avgift upplåtas i en fastighet som tillhör staten eller en kommun eller som annars är i allmän ägo.

Tomträtter infördes i början av 1900-talet för att fler skulle ha möjlighet att bygga ett eget hus och för att få i gång byggandet av flerfamiljshus i en tid då efterfrågan på bostäder var stor.

I stället för att köpa tomtmark kunde den som skulle bygga använda kommunal eller statlig mark mot en markhyra, en årlig avgift, så kallad tomträttsavgäld.

Källa: HSB, lagen.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.