Riksbanken sänker styrräntan för femte gången i år. Under torsdagen meddelades en ”enkelsänkning” med 25 punkter. I linje med förväntningarna.
– Det finns förutsättningar för att konjunkturen ska stärkas och vissa tecken på återhämtning. För att ge ytterligare stöd för den här utvecklingen så sänker vi styrräntan, säger Riksbankschefen Erik Thedéen.
En till sänkning i början av 2025
Torsdagens sänkning innebär att Riksbanken snart har nått mittpunkten på spannet 1,50-3,00 procent som vice riksbankschef Anna Seim i november definierade som Riksbankens nya ”neutrala ränta” – alltså en ränta som vare sig stimulerar eller stramar år ekonomin.
”Om konjunktur- och inflationsutsikterna står sig kan styrräntan sänkas en gång till under första halvåret 2025”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.
På lång sikt finns dock stor osäkerhet kring begreppet, enligt Thedéen.
– 2,25 är mittpunkten, men det ska vi inte tolka som att vi därmed är säkra på att det är exakt där den neutrala räntan är, säger han.
”Lovar inte lika många räntesänkningar”
SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén konstaterar att den nya prognosen skiljer sig något från vad Riksbanken kommunicerade i september – då bedömningen var att räntan kan sänkas en eller två gånger under första halvåret nästa år.
– Vid en första anblick verkar det som att man inte lovar lika många räntesänkningar. Man lovar ju ingenting, men man gör en prognos om vad man tror att man kommer göra, säger Norén i Morgonstudion.
Riksbankschefen talar om behovet av ett visst tålamod, allteftersom räntesänkningarna ger effekt på ekonomin och svenskarnas köpkraft.
– Därför talar vi nu, i den här kommunikationen och i vår rapport, om att penningpolitiken kommer att ha en mer prövande ansats framöver, säger Erik Thedéen.
Riksbankens inflationsmål
Centralbanken konstaterar också att det finns flera faktorer som kan leda till en annan ekonomisk utveckling och penningpolitik än vad som avspeglas i nuvarande prognos. Bland annat nämns den geopolitiska oron, oklarheter kring handelspolitiken och regeringskriserna i Europa, men även den svenska kronan och återhämtningen i ekonomin.
För 2025 räknar Riksbanken med en KPIF-inflation på 2,0 procent, vilket är Riksbankens inflationsmål.
Sedan maj i år har styrräntan sänkts från 4,00 till 2,5 procent.
Nästa penningpolitiska besked lämnas den 29 januari.