Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: TT

Nollräntan ligger kvar till 2024

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken lämnar som väntat styrräntan oförändrad på noll procent.

Banken räknar också med att nollräntan ligger kvar till 2024, enligt en ny prognos.

– Det här är ännu ett besked från riksbanken till bolåntagarna om att räntan kommer att vara låg flera år framåt. Men det är viktigt att komma ihåg att det här inte är den absoluta sanningen om vad som kommer att hända, säger SVt:s ekonomikommentator Kristina Lagerström.

Stödköpsprogrammet fortsätter också inom ramen för 700 miljarder kronor, vilket är oförändrat jämfört med tidigare besked.

Värdepappersköpen och nollräntan bedöms vara ett fortsatt stöd för återhämtningen och inflationen, enligt Riksbanken. De räknar nu med att det dröjer till 2023 innan inflationen varaktigt ligger nära målet på 2 procent.

”Den ekonomiska utvecklingen under 2021 kommer i hög grad att avgöras av hur snabbt och effektivt vaccinationerna dämpar pandemin”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Knappt mätbara reaktioner

Marknadsreaktionerna på årets första räntebesked var nästan inte mätbara. Kronan backade något öre mot euron, men låg stabil mot dollarn, minuterna efter beskedet.

Räntan på tvååriga svenska statsobligationer låg stabil på minus 0,34 procent, medan räntan på tioåriga obligationer sjönk en punkt till plus 0,18 procent.

SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström menar att detta är ännu ett besked från riksbanken till bolåntagarna om att räntan kommer att vara låg flera år framåt

– Riksbanken har hittills hjälpt till att elda på bostadsmarknaden, dels genom löften om låga räntor lång tid framåt och dels genom att köpa bostadsobligationer. Men alla pengarna som riksbanken och andra centralbanken öser ut för att hålla igång finansmarknaderna och ekonomin kan på sikt leda till inflation och stigande räntor, säger hon.

Se Forums sändning där Riksbankschefen Stefan Ingves berättar om penningpolitisken här

Fakta: Börsrekord och kronlyft

Kronan lyfte med nästan 14 procent mot dollarn i fjol och noterade för någon månad sedan den högsta nivån på nästan tre år.

En stark krona bidrar till att via billigare import trycka ned inflationen och kan i kombination med lägre inflationsförväntningar pressa Riksbanken att lansera nya stimulansåtgärder – som räntesänkningar och stödköp.

Samtidigt bidrar Riksbankens stimulanser till att trycka upp tillgångspriser på exempelvis aktier och bostäder, vilket får en del bedömare att varna för bubblor.

Villapriserna hade i januari lyft med 13 procent på årsbasis och Stockholmsbörsens OMXS-index steg 13 procent under 2020 och slog så sent som förra veckan nytt historiskt rekord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.