En man står framför en vingård på Kullaberg. I bakgrunden syns en vinodling och en kvarn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Victor Dahl, vd på Kullabergs vingård, har redan börjat bygga en gårdsbutik. Gårdsförsäljning i Sverige tillåts från 1 juni 2025. Foto: Emma Rosdahl/SVT

Riksdagen röstar ja till gårdsförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 juni blir det tillåtet med gårdsförsäljning. Det efter att riksdagen på onsdagen röstade igenom förslaget.

Men det kommer inte utan specifika krav. Enbart småskaliga och oberoende tillverkare ska få meddelas det så kallade gårdsförsäljningstillståndet. Vingårdar måste odla sina egna druvor, men andra tillverkare kommer inte att behöva producera sina råvaror på plats.

Försäljningen till varje enskild konsument får inte överstiga 0,7 liter spritdrycker, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa alkoholdrycker vid samma besökstillfälle.

Vidare ska gårdsförsäljning endast få ske till konsumenter som deltar i ett ”kunskapshöjande” besöksarrangemang som tillverkaren anordnat och försäljningen får ske som mest mellan klockan 10 och 20, sju dagar i veckan.

Men inom ramen för regeringens krav är det upp till varje kommun att sätta egna.

Lagen införs tillfälligt i sex år, därefter väntar utvärdering innan den kan införas permanent.

Person står bakom en bardisk med flaskor och burkar, hyllor med kryddor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de skilda åsikterna kring vilka tider gårdsförsäljning kommer vara tillåten i Stockholm. Foto: Paulina Monzón/SVT

”Historiskt misstag”

Många är glada över det nyligen fattade beslutet. Samtidigt finns det en debatt kring att gårdsförsäljningen kan äventyra Systembolagets alkoholmonopol.

I en kommentar till SVT skriver Systembolaget att man välkomnar att det nu finns ett beslut i frågan och att man kommer att följa den fortsatta utvecklingen.

Det riktas även kritik mot att förslaget klubbades igenom på onsdagen. Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO:s förbundsordförande, Lucas Nilsson, skriver i en kommentar till SVT att beslutet som tagits är ett ”historiskt misstag”.

”Införandet av gårdsförsäljning innebär att Systembolaget riskerar att förlora sitt undantag i EU-rätten. Vi har ett system som räddar liv – men i stället för att värna det, väljer riksdagen att spela ett vågspel med vårt viktigaste alkoholpolitiska instrument”, skriver han och fortsätter:

”Det är en politik som är kortsiktig och som riskerar att fler barn far illa av alkoholens skador, att fler drabbas av alkoholrelaterade sjukdomar och att fler dör till följd av alkoholens skador”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.