Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rikspolischef Andes Thornberg berättar om hur polisen jobbar för att bekämpa gängkriminaliteten Foto: SVT

Rikspolischef Anders Thornberg i Aktuellt: Krävs mobilisering från hela samhället

Uppdaterad
Publicerad

En blodig våldsvåg har skakat Sverige de senaste månaderna. Rikspolischef Anders Thornberg anser polisen har en viktig uppgift – men att det krävs mobilisering från hela samhället för att stoppa våldet.

– Hela samhället måste in. Det viktigaste är att bryta nyrekryteringen, säger han.

Hittills i år har 44 personer skjutits ihjäl i Sverige och 135 sprängningar har inträffat. På drygt en månad har 12 dödskjutningar ägt rum och natten mellan måndag och tisdag skedde sju brandattentat.

– Vi jobbar väldigt hårt i polisen för att komma åt det, men vi haren våldsvåg som saknar motstycke. Jag har varit i polisen i 40 åroch aldrig sett något liknande, säger rikspolischef Anders Thornberg i Aktuellt.

Han uppger att polisen har avvärjt ett 80-tal attentat under året – och 30 bara i september.

– Den här statistiken som vi såg innan kanske är värre än förra året, men hade vi inte varit så aktiva som vi har varit ochjobbat på ett nytt sätt, så hade vi haft ännu fler döda, säger han.

”Tre nya skyttar varje dag”

Thornberg anser att polisens utredningsarbete går framåt. Nu jobbar man utifrån en ny metod som ska ha drivits på av medarbetare i verksamheten.

– Vi är mer aktiva på gator och torg, vi utreder på ett bättre sett, vi jobbarmed åklagare på ett nytt sätt. Det håller på att bli en bättresituation, säger han.

Den enskilt största orsaken till att polisen inte lyckas få bukt med problematiken är nyrekryteringen till gängen, enligt Anders Thornberg. För att stoppa den tillväxten krävs mobilisering från hela samhället.

– Det viktigaste är att bryta nyrekryteringen. Det är tre nya skyttar varje dag, tusen om året. Det är fler än vi kan inkapacitera, säger han.

”Kommer ta kanske tio år”

Hans uppfattning är dock att det skett en kraftsamling från flera håll.

– Jag känner en viss optimism nu, säger han.

– Det har varit mycket mobilisering från vår sida, med det repressiva, vi har fått fler lagar och så. Det är oerhört viktigt att vi får rätt verktyg. Men hela samhället måste in.

Det lär dock ta tid att vända utvecklingen, befarar Anders Thornberg.

– Det kommer ta kanske tio år till, säger han.

Se hela intervjun i Aktuellt här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.