”Vi har en nollvision”, säger Rikspolischef Anders Thornberg. Foto: TT

Rikspolischefen: Vi har en nollvision

Publicerad

Fem kvinnor har dödats av män bara de senaste tre veckorna, ändå försäkrar rikspolischefen Anders Thornberg att polisen har en nollvision för mäns våld mot kvinnor.

– Det här är förfärligt, det är synnerligen grova brott.

Rikspolischef Anders Thornberg berättar att polisen för två år sedan bestämde att satsa stort på arbetet med män som utövar våld mot kvinnor. 350 miljoner avsattes för att bland annat utse särskilda utredare med specialkunskap på området, och att utbilda och ta fram metoder för att både utreda bättre och snabbare.

– Vi har en nollvision, säger Anders Thornberg.

Poliserna som jobbar med mäns våld mot kvinnor ska få både stöd, uppskattning och status, förklarar han, men kan inte utlova högre löner till just de poliserna.

Han upprepar gång på gång att polisen sedan två år flyttat fram positionerna, och att polisen prioriterar mäns våld mot kvinnor lika högt som insatserna mot gängbrottslighet.

Svalt intresse

Men det handlar också om samhällets syn i stort, förklarar han. Mäns våld mot kvinnor väcker inte samma intresse som gängkriminaliteten.

– När vi kallar till presskonferens om det här så är det ganska tomt. Men då vi har presskonferens om gängbrottslighet så är det fullt hus.

Rikspolischefen understryker att det inte bara är polisens arbete som krävs för att stoppa våldet och dödandet. Det handlar också om förebyggande arbete, socialtjänsten, åklagare, rättsväsende och kriminalvård, säger han.

– Hela samhället måste möta konsekvenserna. Det viktigaste är att ge kvinnorna skydd.

Men fungerar samarbetet, när så många ska ta ansvar?

– Vi måste samverka, och vi måste förbättra vår del av samverkan. Alla är ansvariga för olika delar i kedjan.

Besöksförbud och fotboja

Från olika håll har åtgärder krävts för att stoppa våldet mot kvinnor. Kritik  har bland annat riktats mot brister i hur kontaktförbuden fungerar och att överträdelser sällan ger kännbara konsekvenser förrän det är för sent.

Många anser också att tekniska lösningar som exempelvis fotboja och kommunarrest för tidigare dömda förövare bör användas mer.

Men det är ännu inte aktuellt med något nationellt program mot männens våld liknande Operation Rimfrost mot gängbrottsligheten, förklarar Anders Thornberg. Och att det är för tidigt att säga när satsningen kan ge resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.