Rikspolischef Anders Thornberg tycker att flera uppgifter som polisen utför i dag inte bör klassas som polisarbete. Foto: TT

Rikspolischefen vill renodla polisens uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har väldigt många olika uppgifter som inte handlar om att bekämpa brott. En rad av dessa borde polisen slippa, för att i stället kunna fokusera på brottsbekämpning, säger rikspolischef Anders Thornberg i Ekots lördagsintervju.

– Jag är förvånad över hur mycket vi gör som inte tillhör kärnverksamheten, säger han.

Anders Thornberg, som varit rikspolischef sedan i februari, säger att han är djupt imponerad över hur mycket polisen hinner med trots begränsade resurser. Men samtidigt menar han att många uppgifter skulle kunna skötas av andra.

Tar hand om 60 000 berusade personer

– Vi gör en rad saker som jag inte tycker är polisuppgifter. Vi tar hand om 60 000 berusade människor varje år. De har inte begått något brott överhuvudtaget. Välutbildade poliser skjutsar dem och låser in dem i en cell och håller koll på dem. Vi har inte den medicinska bakgrunden för detta. Om de är våldsamma ska vi ta hand om dem men annars tycker jag det borde vara en uppgift för sjukvården eller någon annan, säger Anders Thornberg i lördagsintervjun.

Han menar att beslutsfattare borde fundera på hur man fördelar resurserna i samhället, om man vill ha högre polisnärvaro och högre brottsbekämpning.

– Halva ingripandeverksamheten ute på stan är att ta hand om berusade och personer med psykisk ohälsa som mår väldigt dåligt, säger han.

Andra exempel på sådant som han inte tycker är polisiära uppgifter är att ta hand om hundar och katter eller att transportera frihetsberövade personer långa sträckor genom landet.

”Polisen gör mycket som inte syns”

Anders Thornberg framhåller att polisen finns på plats alla dagar på året, dygnet runt, och gör en massa saker som inte syns eftersom dessa uppgifter inte mäts.

– När socialtjänst och andra gått hem på kvällarna är bara polisen kvar. Vi tar hand om samhället när många andra inte är närvarande, säger Anders Thornberg som i en debattartikel i DN nyligen skrev att fler myndigheter behöver arbeta kvälls- och nattetid.

På frågan vad det är i polisens verksamhet som han tycker fungerar bra i dag, lyfter han fram ordning och säkerhet.

– Det fungerar relativt väl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.