Inför valet bjuder partierna över varandra med löften om tusentals nya poliser. Polisen har ihop med regeringen kommit överens om att runt 10 000 personer behöver anställas till år 2024.
– Det är ett resultat av det vi sett med de särskilt utsatta områdena, den ökade kriminaliteten och befolkningsökningen. Våra resurser räcker inte, och vi är glada att man uppfattat detta över partigränserna, säger Anders Thornberg.
Krävs 22 000 nyrekryteringar
Bland annat intervjuer med tiotusentals polisanställda och medborgare har lett fram till siffran 10 000. Anders Thornberg menar att det kommer krävas 20 000 till 22 000 nya personer i rekryteringsprocessen för att uppnå målet.
– Folk slutar, folk går i pension och det är stor rörlighet. Matematiken låter konstig, men det är på det sättet – ska man vara 10 000 fler år 2024 behöver man anställa så många.
Är det realistiskt?
– Vi ska göra vårt yttersta för att genomföra det. Det är nödvändigt för att kunna hantera situationen, och vi är glada att man vill satsa på oss. Det viktigaste är att behålla de duktiga och dedikerade medarbetare vi har.
”Kommer vara påfrestande”
Ni skriver i er utredning att personalökningen sannolikt kommer leda till en ”nedgång i produktiviteten” under en övergångsperiod. Vad innebär det? Kommer ni klara upp färre brott?
– Nej, det betyder att vi behöver introducera fler människor. Vi kommer kunna hantera det, men det kommer vara påfrestande.
Flera partier lovar öronmärkta pengar till löneökningar för poliser. Är det något du vill ha?
– Det är inte min sak att avgöra. Vi behöver fler resurser, vi behöver bli en mer attraktiv arbetsplats. Ytterst är det dock våra uppdragsgivare, de som vinner valet, som beslutar vilka anslag man ska ha. Vi arbetar nu efter de förutsättningar som finns.
”Blir färre än någonsin”
Anders Thornberg vill inte svara på huruvida han anser att partier och medier målar upp en för mörk bild av brottsligheten i Sverige.
– Vissa brott har minskat och andra har ökat. Gängkriminalitet och sexualbrott har ökat, rån och våldsbrott har minskat. Sverige är i grunden ett relativt tryggt land, men brottsoffer måste få avgöra orosnivån.
Uppklarningsprocenten av anmälda brott ligger i dag på 12 procent. Hur ser målet ut för dig, hur stor andel ska ni kunna lösa?
– Det är för tidigt att säga, jag håller på att sätta mig in i det. Jag jobbar för fullt med min ledningsgrupp. Det kommer bli tuffare under 2018, vi blir färre än någonsin, men 2019 vänder det. Jag lovar att alltid bara säga sanningen, så jag vill inte lova något nu, men vi jobbar stenhårt dagligen för att ni ska kunna vara trygga i vårt land.